17 Ekim 2009 Cumartesi

Türk Futboluna Dışardan Bakış...

Dün Kalli'nin futbolumuz hakkındaki düşüncelerini paylaşmıştık,bugünde Ümit Özat Sabah gazetesine fikirlerini açıklamış...

Milli Takım'ın Dünya Kupası'na gidememesindeki ana sebep nedir sence?

2002 Dünya Kupası'nda üçüncü olup Euro 2004'e katılamıyorsan, Euro 2008'de üçüncü olup 2010 Dünya Kupası'na gidemiyorsan, bunun adı başarısızlıktır. O dönemlerde iyi bir jenerasyon ve iyi bir hava yakalandı, başarı geldi. Ancak son 2 yılda Milli Takım'da Ceyhun, Yusuf Şimşek gibi 30 yaşın üzerinde futbolcular oynadı. Onlar tabii ki bu formayı hak ederek giydiler. Ancak şu da bir gerçek; alt yapıdan üst yapıya oyuncu getirmekte zorlanıyoruz.

Altyapıdaki eksiklik organizasyon eksikliği midir?

Bu iş sadece Milli Takım'ın sırtında olmamalı. Kulüplerde altyapı ticarete dönüşmüş. Futbol okullarında 'şu kadar forma sattım, şu kadar oyuncu kaydettim' diye övünülüyor. Amaç oyuncu yetiştirmekten çok para kazanmak. Altyapı oyuncusu, antrenmana ciple geliyor. Türkiye şartlarında bu adamdan iyi oyuncu olması çok çok zor. Köln'de 9-10 yaş grubundaki çocuklar dörtlü zincir oynamayı biliyor. Ben dörtlü oynamayı 25 yaşımda Fenerbahçe'ye geldiğimde öğrendim.

Hiç yorum yok: