3 Nisan 2010 Cumartesi

Türk Futbolunda Irkçılık...

Ülkemizde son yıllarda ortaya çıkan ve her geçen gün rahatsızlık vermeye başlayan bir olgu var.İnsanları yaptıkları işlerin kalitesi ile değil,milliyeti ve son olarak derisinin rengi vs. değerlendirir olduk.İspanya'da İtalya'da Eto'o ve diğer oyunculara yapılan türde (Tribünde maymun sesi çıkarmak,sahaya muz atmak gibi) ırkçı tavırlar ülkemizde henüz yok olacağını da pek tahmin etmiyorum.Ülkemizin nüfus dinamiği,tarihimiz,kültürümüz ten rengi daha koyu olan insanı yok sayma ,asimile etme üzerine kurulu değil zaten.Türkiye'de yorum yaptığını,futbol yazısı yazdığını zanneden bazı kişiler artık iyice terbiyesizlik yapmaya başladı.Bugün Bundesliga'da mevcut kaynaklarla takımın iyi yöneten,geçen hafta Bayern Münih'i mağlup eden Skibbe'yi geçen sezon tecrübesiz,genç vb nedenlerle eleştirenler benzer tecrübe ve yaştaki Bülent Korkmaz'ın gelişine sevinmişlerdi.Mehmet Özdilek,Tolunay Kafkas,Abdullah Avcı'nın bugün Türkiye'deki performansı ile Skibbe'nin Almanya'da ki performansı paraleldir.Ama git ülkende çalış demeye getirilen saçma eleştiriler sadece Alman ve yabancı olduğu için yapılıyor gibi duruyor konuya futbol düzleminden bakınca.Zamanında Fatih Terim'in Milan'da görevden alınıp yerine Ancelotti'nin getirilmesine İtalyan milliyetçiliği olarak bakanlar şimdi aynısı bu ülkede yapıyorlar.Gerets,Löw,Lucescu,Hiddink,Tigana,Aragones ve diğerleri buraya zorla gelmiyor,büyük paralar verip biz getiriyoruz.PSV yi Avrupa şampiyonu yapan Hiddink 200 bin mark alırken 800 bin marka Fenerbahçe'ye getirenler arkasına teneke bağlayıp kovmuştu zamanında.Örnekler uzar gider,daha birini yazmadan daha beteri medyada ortaya çıkar oldu.Kimi kişisel tatmin,kimi arkadaşını kayırmak,kimi yönetime beslediği kin,kimi de reyting için yapıyor bu terbiyesizliği...Daha geçen hafta kötü gol yiyen Leo Franco için Reha Muhtar TV de Güney Amerikalılar şikeye meyillidir,yönetimin yediği bu gol için araştırma yapması gerekiyor dediğine şahit oldum ve inanamadım.Adam,bir kişiyi değil,bir ülkeyi değil koca bir kıtayı şikeci olma potansiyelleri var diye suçlayabiliyor,yuh ! ...Fatih Altaylı köşesinde Franco için b.k çuvalı diyebiliyor ve yaptırımı yok bu suçların.Volkan,Rüştü ne komik ne olmaz goller yediler ve yiyorlar ama Franco'yu sadece yabancı olduğu için bu duruma düşürmek insafsızlıktır.Yıllarca Almanya'da yaşayan Türklere 2.sınıf insan muamelesi ve ırkçılık yapıldığı için tepki göstermiş bir milletiz.(Orada yaşayan Alman kendi işsiz iken Türk olan birinin çalışmasına duyduğu hınç ile bunu yapıyorken üstelik).Bu yabancı futbolcular buraya bu kulüplerin ödediği paralar ile yalvar yakar getiriliyor,performansından memnun olmayanlar onları olduğu kadar kulüp yöneticilerini de eleştirsin.
Bu yazıyı yazmama neden olan Kadir Çetinçalı (Hayatı elinde mikrofon futbolcu ve yöneticilerden bir demeç almak için ağızlarına bakarak geçerken bir anda köşe yazarı olup ne oldum delisi olan...) denen kişinin Rijkaard'ı eleştirirken KARA BALON demesi...Kimse Tanrı değil,oyun sistemini,futbol görüşünü eleştirebilir tabii ki herkes ama Abdullah Avcı'ya temiz yüzlü Türk çocuğu derken Rijkaard'a gösterişli,iri kara bir balon demek hem ırkçılık hem de ayıptır.Mourinho,Ferguson,Wenger,Guardiola gelmeyeceğine göre Rijkaard'a git demek mantıklı değil ve bu futbol cahilleri onu istemiyor diye GS yönetimi onu gönderecek de değil.Seneye Rijkaard burada olacak merak etmeyin.Normalde İspanya,İngiltere,İtalya'da onunla aynı masaya bile oturamayacak insanlar köşelerinden ve TV lerden istedikleri kadar zırvalasınlar.Profesyonel futbolcu olmaya bile gerek yok...Halı sahada bile verdiğin pası iyi değerlendiren adama top atmaya özen gösterirsin,top senin takımında kalsın ya da gol olsun diye.İnter'de oynadığı dönem Vieri,Ronaldo adam geçip kaç gol atmış, Hakan Şükür kendi kaç gol atmış ona bakacak ilk önce.O dönem neredeyse ''Bana Türküm diye pas atmıyorlar'' demeye getirip ağlayan Hakan Şükür,bugün her başarısızlık sonrası kılıcını sadece yabancılar için bileyliyor sanki ! Ben Hasan Şaş'ın ,Hakan Şükür'ün Hakan Ünsal'ın Türk futbolcu ve teknik adamlarını bu kadar insafsızca eleştirdiğine hiç şahit olmadım.Yabancılar çok para alıyor,yabancılar futbolu bilmiyor vs sözleri ağızlarından düşmüyor.Senelerdir.GS yönetimine kini olanlar bunu Skibbe'den Rijkaard'tan,Elano'dan çıkarmaktan vazgeçseler iyi olacak çünkü artık kabak tadı vermeye başladı.

11 yorum:

unknown dedi ki...

çok güzel bir yazıydı, tebrik ederim..

Adsız dedi ki...

Güzel bir yorum..Yüzde yüz katılıyorum, elinize sağlık..

UzunPaslar dedi ki...

Futbolumuzun çarpıklıklarının son örneği bu mevzular oldu. Futbolumuz, yerli çoğunlukta bir 10-15 yıl geçirdi ve şimdi, üstünlük yeniden yabancılara geçmeye başlıyor. Futbolcular ve daha ziyade teknik adamlar için söylüyorum bunları. Bir nevi iktidar savaşı yaşananlar. İş giderek çirkinleşiyor orası ayrı konu.

mamo chello dedi ki...

neffis bi yazı olmuş..kalemine sağlık..

kutay dedi ki...

ağzı olan konuşur, bunda şaşılacak birşey yok. fakat yönetimin sessizliği hayret verici. tribün kaleciyi yuhalayınca hatalı olur (ki evet hatalıdır) ve belki çapulcu denir ama biri bok çuvalı derken öbürü şikeci derken ses çıkarılmaz.
aynısı skibbe-rijkaard-lincoln veya cordoba, del bosque, kezman için de geçerli. burada kilit yönetimlerde.
takımın hakkını koruyacagım diyerek barkovizyonlar yapılacağına oyuncunun teknik adamın gururunu korumalı...

Adsız dedi ki...

birisi h.ünsal, h şükür ve tayfasının amacını anlatsın hani nerdeyse selçuk yula bile bunların yanın da ak kaşık kalacak

leo franco zaten buydu mallorca ve a.madrid de bundan fazla değildi unutmayalım aykut bükreş maçında saçmaladığında sayılmadık laf kalmamıştı niye oynuyo bu adam diye

Adsız dedi ki...

sen de bizim gibi çok dolmuşsun belli iyi de yazmışsın tercuman olmuşsun bizlere süper...

os dedi ki...

Valla ben vatan'daki bu haberle ilgili gs.org a bir mail attım cuma günü, hatta bizim fıratta yazdı blogda, sadece böyle ufak tepkiler var.. ve bu "kara balon" mevzusunu ırkçılık olarak görmeyen bile var, yani rijkaard yerine atıyorum hiddink olsaymış, yine "kara balon" denilirmiş diye savunanlar var.

kulüpten hiç bir açıklam yapılmadı bana da cevap gelmedi.

dediğin gibi garip bi sessizlik.

Ortega dedi ki...

Türk futbolunda ten rengi farklı olanlara karşı ciddi bir ırkçılık olduğunu düşünmüyorum. Yani genelleme yapmak mümkün değil. Öyle olsa bu ülkenin en sevilen yabancı futbolcuları arasında Uche, Nouma gibi isimler olmazdı.

Bu örnekteki mesele daha bireysel bir hadise.

FIRAT dedi ki...

@ Ortega

Aynı fikirdeyim,zaten yazıda belirttim o tarz bir ırkçılığın bu topraklarda olmayacağını...Bazı kişiler tarafından özellikle yabancı teknik adam ve oyunculara karşı samimiyetsiz,kasıtlı bir tutum var.Son örnek tamamen bireysel bir terbiyesizlik.Kara balon yakıştırmasının izahı yok...Asıl kulüp yönetiminin abuk subuk haberleri yalanlamada gösterdiği özeni bu konuda gösterip tepki vermemesi anlaşılmaz.Gözden kaçtı desem,duymayan kalmadı neredeyse.

Adsız dedi ki...

olay sadece, bu haltları yiyen adamların, alenen hakaret ettikleri adamlarla, aynı ortamda bulunup, yüz yüze bakma zorunluluklarının olmamasından kaynaklı. çünkü bu adamlar, abdullah avcıyla, bülent korkmaz la, volkan la aynı mekanda karşılaşıp, onlarca kez muhabbet etmişlerdir, etmek zorunda kalmışlardır yada bundan sonrası için, etme ihtimalleri çok fazladır.
kısaca yabancı nasısa dilimden de anlamıyor ayağına, bol keseden sallıyorlar.