28 Nisan 2013 Pazar

Avrupa'da Ezeli Rakibi Destekleme Romantizmi...

Mart'ın son günü yazmıştım bunu...http://iyiortagololur.blogspot.com/2013/03/guldurmeyin-kendinizi.html 
''Sene 2013...Artık bunlara hala kızan var mı? Taraftarların ezeli rakiplerinin Avrupa maçında rakibi olacak takımın atkısını bayrağını açması kadar ezik bir şey yok bence.BJK tribünleri Schalke 04 bayrağı açtığında ezik diyorsan aynısını yapıp güldürmesene kendini...Dün tribünde Lazio atkısı çok gereksiz bir hareketti.
Üç gün sonra Real Madrid ile Şampiyonlar ligi çeyrek finali oynayacak takımın taraftarısın ne işin olur başka maçla?
Maç skorları üzerinde şaka,makara,takılma olur o işin keyfi ama tribünde atkı açmak çok anlamsız.''


Galatasaray'ın lig şampiyonluğu için avantaj yakalaması ve Fenerbahçe maçına şampiyon çıkma ihtimali ayrıca Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa ligi yarı finali oynaması sonucu yine eski muhabbetler başladı...Yukarıda o fotoğrafı paylaşmam konu ile direkt bağlantılı...Ezeli rakibi destekleme ya da sahaya çıkarken alkışlama bu topraklarda olmaz onu bir geçelim bence.Hadi biz ülke olarak spor ve futbol kültürü gelişmemiş,ekonomik ve sosyal açıdan zayıf  bir milletiz diyelim.Peki İspanya? Sadece futbol değil basketbol,Formula 1 ve daha bir çok spor dalında Avrupa ve Dünyanın zirvesindeler.Hadi buyrun bakalım,dün oynanan A.Madrid-Real Madrid maçında A.Madrid taraftarı B.Dortmund atkısı açmış...Geçen sefer yazdığım gibi gereksiz hareket ama bu sadece Türkiye'ye özgü değil işte İspanya'da,İtalya'da,Yunanistan'da durum aynı zaten.
Akdenizli kanı diyelim özetle...Roma taraftarı da Lazio'yu Barcelona taraftarı da Real Madrid'i tutmuyor Avrupa kupası maçında...
İngiltere ve İskandinav ülkelerinde her açıdan farklı bir kültür ve düşünce yapısı var.Ne Norveçlinin bakış açısı Türk gibi ne de bir İngilizin kültürü İtalyan gibi.Bu sebeble Arsenal'in sahaya çıkarken M.United'ı alkışlaması bu topraklar için örnek gösterilecek bir tavır değil bence.
Herşey bir yana artık Baba Hakkı'nın,Sinyor Can Bartu'nun ve Kral Metin Oktay'ın oynadığı dönem değil futbol sahaları...İşin ekonomik boyutu,gücü,medya baskısı ve sosyal medyası ile çok daha sert,acımasız ve güçlünün zayıfı ezdiği ve bu yolla ayakta kaldığı bir endüstri oldu maalesef futbol...Bu gözler İddaa'da taraftarı olduğu takımın mağlubiyetine bahis oynayan ve oradan para kazanmayı düşünen insanı gördü,siz hala neden söz ediyorsunuz?Farklı düşünen düşüncesini yazsın konuyu tartışalım isterseniz...

2 yorum:

ygtylmz dedi ki...

Kesinlikle kalkıp da Galatasaray bir maçında rakip takım amigoluğu yapmam ama kalkıp desteklemem de, yenilmesini isterim ama uzaktan takip ederim, beni avrupa'da oynadığı maçlar ilgilendirmez, kalkıp da Fenerbahçe stadında Galatasaray'ın, Beşiktaş'ın rakibinin atkısını asla açmam. Rekabet tatlı şekilde devam etmeli.

sahinkurt dedi ki...

ispanya'da olan şeyin;bizde olmaması gerektiğinin sosyo -kültürel durumdan öte;çok basit bir nedeni var.avrupa kupalarına katılan takım sayısı.. klüplerimizin,bulundukları yerden daha üst seviyeye çıkmaları için Avrupa vitrinine ve buranın gelirlerine ihtiyaçları var. Reklam,sponsorluk herşey burdan geçiyor. Özellikle de Şampiyonlar Liginden. İspanya her yıl 4 takımla katılırken;biz ise bir kaç istisna yıl hariç her sezon tek takımla katıldık. Hatta şampiyonumuz bile öneleme oynamak zorunda kaldı ve elendi.(2008 galatasaray)
sadece ülke puanı için bile;istediği kadar içime sinmesin,ben ezeli rakibimi desteklerim. Kendi ligimizde 4 değil,24 yıldız alsak da;Şampiyonlar Liginde olmadığın sürece hava civa.