7 Mart 2010 Pazar

Sözleşme Uzatma Görüşmeleri...

Mesut Özil Werder Bremen ve Alman Milli takımının göz bebeği...Tarih boyu fizik üstünlüğü ve taktiksel disiplin ile ön plana çıkan Almanların,orta sahada yaratıcı oyuncu yetiştirmek konusunda sıkıntıları vardır.Bu soruna çare olan Mesut,teknik direktör J.Löw'ün Güney Afrika'daki Dünya kupasında en güvendiği oyunculardan biri olacak.Sistemsizliğin sistem olduğu Türk futbolu A Milli takım konusunda seçim yapma aşamasında Mesut'a teklif yapmış,yumurta kapıya gelince aklı başına gelen ülkemizi kibarca red ederek onu yetiştiren ülke için oynamayı seçmişti.Nuri Şahin,Halil-Hamit Altıntop kardeşleri zamanında Türkiye'ye kaptıran Almanlar,Serdar Taşcı ve Mesut Özil konusunda erken davrandılar özetle..

W.Bremen ile sözleşmesi 2011 yılında bitecek olan Mesut,kulübünden gelen sözleşme uzatma teklifine olumlu yanıt vermiyor.Sebebi tabii ki,Premier lig,La Liga ya da Seria A da oynama isteği...Özellikle Arsenal 21 yaşındaki oyuncu ile ciddi biçimde ilgileniyor.Kulübü W.Bremen şu ana kadar olumlu yanıt vermeyen oyuncusu eğer sezon sonuda sözleşmesini uzatmazsa satmayı düşünüyor...Oyuncusunu kadro dışı bırakmak,mevcut değerini düşürmek gibi acemilikler yok yani.
Bu transfer işleri ülkemizde nasıl oluyor bir de ona bakalım isterseniz.Ligin kaliteli takımlarından Kayserispor'un 26 yaşında 1.86 cm boyunda savunma oyuncusu Ali Turan kısa süre öncesine kadar takımın vazgeçilmezi ve kaptanıydı.Stoper yetişmeyen ülke futbolunda istikrarı ile bilinen bir oyuncu.Takımın kaptanlığını yapan ve sezon başına ortalama 30-35 maça çıkan oyuncunuza sözleşmesinin son senesi başlamadan uzatma teklifi yapmıyor ya da yapıp kabul ettiremiyorsanız 6 ay kala ya uzat ya da kadro dışı kalırsın teklifi yapıp sonra da bedavaya gidince ağlamayacaksınız.FIFA kuralları gereği sözleşme bitimine 6 ay kalan oyuncu başka kulüp ile görüşebilir,sonuçta iş hayatının devamını ve geleceğini düşünmek zorunda.Bu bizim evladımız arabeskliği,kulübüne para kazandırmadan nereye gidiyorsun demodeliği bu zamanda sökmez artık.Anadolu kulüplerinin en büyük gelir kaynağı bu söylemi artık geride kalmalıdır.Sözleşme yenilese geleceğinin ne olacağı da belirsizdi ayrıca.Bonservis belirleme konusunda Şark kurnazı isimleri barındıran Kayserispor 3 liralık oyuncuya 5 lira, 5 liralık oyuncuya 10 lira isteme konusunda sabıkalı...Aslında onlarda haklı.Guiza'ya 14 milyon Euro,Tabata'ya 8 milyon Euro veren başkanlar görünce iştahları kabarıyor.

Gökhan Ünal'ı 5,5 milyon Euro,Mehmet Topuz'u 9 milyon Euro'ya pazarlayan şark kurnazı yöneticiler Ali Turan'dan üç ay sonra 1 kuruş alamayacaklar diye çıldırıyorlar şimdilerde...Bu ülkede adam gibi Futbolcular Birliği kurumu olsa Ali Turan 6 ay futboldan uzak kalmazdı.Hiç bir profesyonel futbolcunun sözleşmesinde,sözleşme bittiğinde tekrar uzatacağım maddesi bulunmuyor.Kimseye senden para kazanacağız at imza işine devam et yoksa kadro dışı kalırsın diyemezsiniz.Türk futbolunun marka değeri denilince mangalda kül bırakmayanlar biraz da bu konular ile ilgili proje üretseler çok daha iyi olacak belki de.

5 yorum:

Ali Ece dedi ki...

nasıl "kendine müslüman" insanlar varsa, "kendine bosman" yöneticiler de var... Ama maalesef "kendine bosman"ların çoğu Türkiye'de!

Adsız dedi ki...

Sıra Galatasaray'daydı ama baltayı taşa vurdular renktaşlarımız (!). Profesyonelliğe karşı Metin Oktay diyen bir adam olarak bu amatörlükleri beni çıldırtıyor. Sorarlar adama Troisi'yi nasıl katakulliye getirdiklerini diyecem ama soran yok ki arkadaş.

UzunPaslar dedi ki...

Bosman kuralları futbolcular için iyi, Anadolu kulüpleri için kötü oldu. Büyük takımlarımız, Anadolu'yu sömürmek için bu yolu kullanmaya başladı. Anadolu kulüplerinin bu tutuma tavır almaları normal fakat önce kendilerine bakmaları gerekiyor. Yukarıda Çağrı'nın dediği gibi Troisi mevzusu ne olacak peki, onu da konuşmak gerekiyor! Bosman karşıtı tavır almaya karşı değilim ama öncelikle herkes kendi kapısının önünü süpürmeli.

Ortega dedi ki...

Bosman meselesi iyi mi oldu, yoksa ters yönleri var mı? O konuda net bir şey demek zor bence.

Adsız dedi ki...

mesut konusunda soyleyecegim tek sey bir futbolcunun vatani onu bulup yetistiren ulkedir... turkiyede dogmus olsaydi herhalde "yetenek sizsiniz" yarismasinda bilmemne tarhan'in onunde hayko cepkin taklidi yapiyor olabilirdi...
mesut en az ballack kadar almandir futbolcu olarak... appiah da mesuttan daha turk bir futbolcudur bana gore...

bosman kuralini tartismak ise sacmadir... bu kural AB varoldugu surece degismeyecektir... hatta diger buna benzer kisitlama cabalari da basarisiz olacaktir... ornegin gerzek blatter'in 6+5 kurali hic bir zaman uygulanmayacaktir.. blatter orada ben de buradayim :) (raconraconnnn)
en azindan yazili dusmus oldum buraya... gerci ayni iddiayi benim blogda da yazmistim...

tartisilmasi gereken, baska ne gibi altyapiyi ozendirici duzenlemelere gidilebilecegidir... benim son yazdigim yazi buna benzer bir cozum onerisi...

http://kafatopu.wordpress.com/2010/03/04/yabanci-futbolcu-sayisi/

ulkemizdeki uygulamalar ise ulkemizdeki futbol yonetim seviyesine uygun hareketler... gunluk hayatimizda da bunlara benzer seylerle karsilasiyoruz... mantik ve akil degil de dogmalar ve egolarla hareket eden insanlarin toplumdaki orani bu seviyede oldugu surece degismeyecek seyler bunlar... futbol uzerinden orneklenebilecek fakat kokeni futbolu cok asan konular bence bunlar...