1 Eylül 2015 Salı

Kevin Grosskreutz Galatasaray'da


Transferin son gününde çalışmalarına devam eden son şampiyon takımımız Galatasaray, sağ bek transferi için çareyi Almanya'da buldu. Borussia Dortmund'un 27 yaşındaki oyuncusu Kevin Grosskreutz önümüzdeki sezon sarı-kırmızılı formayı giyecek. Dün gece saatlerinde oyuncuyla her konuda anlaşan yönetim ekibimiz, bugün akşam sularında özel bir uçakla Alman oyuncuyu İstanbul'a getirecek. Oyun yapısı olarak sahanın her yerinde görev alabilen Grosskreutz, sağ bek olarak düşünülse de orta sahanın her yerinde sırıtmadan oynayabilecek potansiyelde "joker" bir futbolcu.

Kevin Grosskreutz kariyerine 2002 yılında Almanya'nın FC Merkur Dortmund takımında başladı. Daha sonra Rot Weiss Ahlen takımının altyapısında forma giymeye devam eden Alman oyuncu, 2006-2009 yılları arasında bu takımın hem B takımında hem de A takımında forma giydi.Rot Weiss Ahlen'de 95 maçta 23 gol atan Grosskreutz, gösterdiği başarılı performanslarlaBorussia Dortmund'a transfer oldu. 2009 yılından itibaren sarı-siyahlı takımın formasında ter döken başarılı oyuncu, 176 maçta 23 gol attı. Kariyerinde çok büyük bir önemi olan Dortmund'da 2010-2011, 2011-2012 sezonlarında Bundesliga şampiyonlukları yaşadı. 2012 yılında DFB Pokal Kupası'nda ezeli rakibi Bayern Münih'i 5-2 yendikleri maçta gösterdiği önemli performansla kariyerine bir kupa daha yazdırdı. Dortmund'da genel olarak sol ve sağ açıkta görev alanGrosskreutz, mevkii olarak oyununun her yönünde dominant bir oyuncu olduğu için Bundesliga'da uzun yıllar rağbet gördü. Oyuncu değiştirme hakkı dolduğu zaman kaleci bile olan Grosskreutz, orta sahanın her yerinde oynayabilecek yetenekte bir oyuncu. Yakın zamanda geçirdiği sakatlık sebebiyle Borussia Dortmund'da az da olsa gözden düştüğünü söyleyebiliriz. Ancak oynadığı son 4 maçta 90 dakika görev aldığını düşündüğümüz zaman, fiziki anlamda yetersiz olmadığını görüyoruz. Son olarak Dortmund'un II. takımında görev almıştı. Oyun yapısı olarak mücadeleden kaçmayan, fiziki olarak güçlü, gol ve asist sezgileri yüksek, kafa toplarında başarılı bir oyuncu profili çiziyor. Bu sebeple fiziki olarak iyi durumda olması onun oyununun çoğu şeyi anlamına geliyor.

Almanya milli takımında az da olsa görev aldığını söylemek gerek. 27 yaşındaki joker oyuncu, Almanya'nın U21 takımında ve Almanya A milli takımında görev aldı. 13 Mayıs 2010 yılında Maltaile oynanan maçta ikinci yarıda forma giyerek ilk kez A milli oldu. 2014 yılında ise Altın madalya kazanan takımda forma giyen Grosskreutz, milli formayla henüz gol atma başarısına nail olamadı. Ancak geçtiğimiz günlerde Almanya'nın 23 kişilik aday kadrosuna çağrıldığını da söylemek gerek. Yani hâlen daha Almanya için alternatif olarak da olsa düşünülen bir oyuncu Grosskreutz. Bu veri transferin olumlu karşılanması önemli bir dayanak noktası olarak gösterilebilir.

ALMAN JOKER: GROSSKREUTZ!

Kevin Grosskreutz, Bundesliga kariyeri boyunca %82.5 top kapma başarısı gösteren nadir oyunculardan. Almanya'da 2009'dan beri bu denli iyi yüzde tutturabilen yalnızca dört oyuncu var. Futbolun mücadele tarafında sertlikten kaçmayan bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. 1.88 boyunda ve 72 kilo olan Alman oyuncu, taraftar tarafından çok sevilen Johan Elmander'in defansif versiyonu gibi. Total futbolda oyunun her iki kısmında, savunmada ve hücumda, önemli meziyetleri olanGrosskreutzBorussia Dortmund'ta sağ bek dışında sol bekte de görev aldı. Borussia taraftarı ve camiası tarafından sevilen bir oyuncu oldu. Galatasaray'la anlaştığı haberleri geldiğinden beriGrosskreutz gittiği için üzülen azımsanamayacak bir Borussia Dortmund taraftar kitlesinin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Grosskreutz, Borussia Dortmund tribünlerinden gelen bir oyuncu. Taraftarlar tarafından Futbolcu-taraftar olması onu bu denli değerli kıldı. Altyapıda oynarken bile kale arkası kombinesi olan bir futbolcunun, daha sonra gönül verdiği kulübün A takımında oynaması futbolun en güzel yanlarından biri olsa gerek. Saha dışındaki taraftarvari demeçlerle de Borussia Dortmund çevresi dışında fazla sempatizanı olmamış, bir Köln taraftarına yaptıkları ve Schalke 04 hakkındaki açıklamalarıyla tek bir takıma bağlı kalma felsefesinin Alman versiyonu olmuştur.

Kevin Grosskreutz işin yetenek ve beceri kısmında bizi çok tatmin etmeyecektir. MisalEmmanuel Eboue gibi estetik işler yapmasını bekleyemeyiz, ancak onun gibi tembellik yapmasını ve yumuşak oynamasını da göremeyiz. Kesinlikle beceriksiz veya yeteneksiz gibi tanımlar yapılamaz. Borussia Dortmund'ta 6 sene sadece iyi bir Dortmund'lu diye takımda barınmak diye bir şey olamaz. O ancak bizim kulüplerimizde olur. Demek istediğim Grosskreutz işin çalışkanlık ve pis iş kısmında ön plana çıkan bir oyuncu. Zaten Wesley Sneijder, Selçuk İnan, Lukas Podolski, Yasin Öztekin, Burak Yılmaz gibi ilk 11 başlayabilecek işin yetenek kısmında iş bitiren oyuncularımız mevcut. Bu takıma Grosskreutz gibi çalışkan bir joker oyuncu kesinlikle lazımdı diye düşünüyorum. Teknik olarak üst düzey değil ancak fiziğine göre çok süratli olduğunu söyleyebiliriz. Borussia Dortmund'tan alışık olduğu pas futboluna yatkın bir yapısı var. Al ver, ver kaç gibi önemli hücum organizasyonlarında yer alacaktır. Yeri geldiği zaman tempoyu düşürmede yardımcı olacaktır. Ayrıca hava toplarında da çok başarılı olduğunu söylemek gerek. Bundesliga'da attığı gollerin azımsanamayacak bir kısmı kafayla atılmış goller. Savunmada da stoperleri rahatlatacak hava hakimiyeti mevcut. Grosskreutz'un fiziğinin en önemli avantajı ise beklerin arkasına sarkan santrfor oyuncularla baş edebilecek güçte olması. Maalesef Sabri Sarıoğlu, Alex Telles gibi bekler fiziken yetersiz oldukları için oynadıkları her sezonda rakibin önemli hücum oyuncularına karşı önemli zaaflar verdiler. Ama Grosskreutz ve diğer bekte oynayacağını tahmin ettiğim Lionel Carole, bu tip oyuncularla baş edebilecek fiziki kaliteye sahipler.

FCN blogtan alıntıdır...




Hiç yorum yok: