14 Eylül 2015 Pazartesi

Bayrak Adamlar

Kariyerlerini aynı renklere adayan yıldızlar, kulüplerin ve taraftarların her zaman sevgilisi olmuştur…

Bu yıldızlara İngiltere’de “One Club Man“, Portekiz’de ise “Bandeira” denirken, biz bu futbolcuları tanımlamak için “Bayrak Adam” kalıbını kullanıyoruz. Ülkemizde de Rıza Çalımbay’ınBeşiktaş, Müjdat Yetkiner’in Fenerbahçe, Bülent Korkmaz’ın da Galatasaray formasıyla başlayan kariyerlerini başka formayı sırtlarına geçirmeden bitirmeleri, bu efsaneleri kulüplerinin bayrak adamı seviyesine getirdi…
 Müjdat-Yetkiner-tüm-kariyerini-Fenerbahçede-geçirdi 8acbca7f481fe8499c5c71a4208fb73ee2a878fe
Endüstriyelleşen dünya ile birlikte futbol Arap YarımadasıAsya ve Amerika‘da da popüler olduktan sonra köklü kulüplerin yıldız isimleri, kariyerlerinin son yıllarında farklı maceralara atılmaya başladı. Tabii ki bu kararlarında astronomik ücretlerle yapılan şişkin kontratların yanı sıra, kulüplerin bu oyuncularla yeni sözleşme imzalamaya yanaşmamaları da önemli bir rol teşkil ediyor. Bu transfer dönemi de, kulüpleriyle özdeşleşen birçok yıldız futbolcunun takımlarından birer birer ayrılmasıyla hatırlanacak…

Xavi Hernandez

Dile kolay, 1991 yılında girdiği Barcelona kapısından, bordo mavili formayı 767 kez giyip onlarca kupa kaldırdıktan sonra çıkıyor olmak Xavi kadar Barcelona taraftarı için de çok zor olacak gibi… Üç kupayla bitirdiği 2014-15 sezonu ile Puyol‘dan sonra aldığı kaptanlık pazubandını Iniesta’yabırakarak güzel bir vedaya imza atan Xavi’yi artık Katar ekibi Al Sadd formasıyla görmeye alışmak zorundayız.

xavi-al-sadd-sc-reveal_1hdu7dnsbwjit1es1x1worf0vr
Iker Casillas

Dokuz yaşında girdiği Real Madrid altyapısında, yaş kategorilerini hızlıca geçip 18 yaşında kaptığı A takım formasıyla 725 maça çıkan Casillas’ın ayrılığını düşünmek pek mümkün değildi ama başkan Florentino Perez ile olan gerginliği ve gözyaşlarıyla veda ettiği Real Madrid formasıyla bir devrin de kapanışını simgeliyordu: İlk Los Galacticos‘un son kalesi Casillas artık eflatun-beyazlı forma için oynamayacaktı.
CJ8O6LHWIAAZ2Mm

Steven Gerrard

Steven Gerrard ilk defa yedi yaşında formasını giydiği Liverpool‘dan vazgeçmeyi hiç düşünmemişti, ta ki geçtiğimiz sezon başında kulübünden Gerrard’a kontratını uzatma teklifi gelmemesine kadar… A takımda çıktığı 708 maç ve attığı 186 golün ardından, vakit Gerrard’ınAnfield Road‘a vedasını gösteriyordu. Amerika’dan gelen teklife evet diyen Gerrard, formasında farklı renkler taşıyor olsa bile futbolseverlerin gözünde hep Liverpool’un efsanesi olarak kalacak.
CKNUGDmWsAU01kx

Bastian Schweinsteiger

Bayern Münih ile ilk maçına Aralık 2002’de çıkan Schweinsteiger, 2015 yazına kadar düzenli formasını giydiği Alman ekibinin temel taşlarından biri olmuştu. Herkes Alman oyuncunun Sepp MaierMehmet Scholl ve Oliver Kahn gibi Bayern formasıyla futbol hayatını sonlandıracağını düşünürken, Schweinsteiger değişiklik istediğini söyledi ve eski teknik direktörü Louis van Gaal‘in yanına gitmeye karar verdi.
11355904_1621779078104687_1022857032_n
2015 yazı bizim için Xavi, Casillas, Gerrard ve Schweinsteiger gibi bayrak adamların vedalarına sahne olurken, zaten az sayıda kalan Philipp LahmFrancesco Totti ve John Terry gibi “bayram adamların” onların yollarından mı gidecekleri, yoksa Ryan GiggsJavier Zanetti vePaolo Maldini gibi efsane oldukları forma altında mı futbolu bırakacaklarını hep beraber izleyip göreceğiz.

FFT Dergisinden alıntıdır.

Hiç yorum yok: