1 Eylül 2015 Salı

Jason Denayer Galatasaray'da


Galatasaray,Manchester City forması giyen genç savunma oyuncusu Jason Denayer'i bir yıllığına kiralık olarak renklerine kattı. 20 yaşındaki savunma oyuncusu geçtiğimiz sezon Celtic forması altında İskoçya Ligi'nin en iyi savunma oyuncusu seçilmişti.

Kongolu bir anne, Belçikalı bir babanın üçüncü oğlu olarak 28 Haziran 1995'te dünyaya gelen Jason Denayer, futbola karşı ilk adımlarını ülkenin en saygın akademisinde attı. 2003-2006 yılları arasında Ganshoren, 2006-2008 yılları arasında Anderlecht altyapısında forma giyen Denayer, daha sonra Fransız eski futbolcu Jean-Marc Guillou'nun kurduğu JMG Akademi'de forma giymeye başladı. Çeşitli kademelerde forma giyen ve 2010'lu yılların başında Belçika Milli Takımının başlattığı gençlik ağına takılan Denayer, altyapıda çeşitli yaşlarda milli takım formasını giydi. Uluslararası turnuvalarda gösterdiği performansla 2012 yılında Manchester City scoutlarının radarına takılan Jason Denayer, yaz döneminde 300bin euro bonservis bedeliyle İngiliz ekibinin yolunu tuttu. Altyapıda hücum bölgesinden savunmanın göbeğine kadar bir çok pozisyonda forma giyen Denayer, kariyerinin ilk yurtdışı transferini 17 yaşında gerçekleştirmiş oldu.

İngiliz ekibinin altyapısında bir yıl forma giydikten sonra profesyonel kontrata imza atan Belçikalı savunma oyuncusu, sezon öncesinde A takımla birlikte sezon öncesi kampa gitti. Sezon öncesi hazırlık maçlarında süre bulan ve bu sürenin devam eden bölümünde Manchester City forması altında UEFA Gençlik Ligi'nde forma giyen genç stoper, bu turnuvada 8 maçta forma giydi ve Bayern Münih karşısında fileleri havalandırdı. Aynı sezon U21 Gelişim Ligi'nde mavi-beyazlı formayı giyen Denayer, yine aynı yaş kategorisinde U21 Lig Kupası'nda da boy gösterdi. Gösterdiği performansla antrenörlerinin dikkatini çeken Denayer, kendisi hakkında yazılan raporlar doğrultusunda teknik direktör Pellegrini tarafından 2014/15 sezonunda kampa davet edildi.

İSKOÇYA LİGİ'NİN EN İYİ SAVUNMACISI
2014-15 sezonu öncesinde İngiliz ekibiyle kamp deneyimi yaşayan Denayer, sezon öncesinde Pellegrini'nin onayı doğrultusunda sürekli olarak forma giyebileceği bir takıma kiralandı. Avrupa'nın en köklü takımlarından İskoç temsilcisi Celtic'e kiralanan genç savunma oyuncusu hiç beklenmedik bir performansa imza attı. Yeşil-beyazlı forma altında tamamı ilk onbirde olmak üzere ligde 29, Avrupa Ligi'nde 6, İskoçya Kupası'nda 4 ve Lig Kupası'nda 4 olmak üzere toplamda 44 maçta forma giyen Jason Denayer gösterdiği başarılı performansla ligin en iyi savunmacılarından birisi olmasının yanı sıra İskoçya Ligi'nin En İyi Genç Oyuncusu ödülünün de sahibi oldu. Bir savunma oyuncusundan beklenmedik sayıda (6 gol) hücum katkısı veren Denayer gösterdiği performansın ardından Belçika A Milli Takımı'ndan davet aldı.

Denayer için kapalı kutu veya "Nereden çıktı bu adam?" yorumu yapmak abes olur. İskoçya Ligi'nin en büyüğünde, sürekli olarak forma giyen ve bunun yanı sıra Avrupa Ligi'nde de sürekli onbirde şans bulan bir oyuncudan bahsediyoruz. Manchester City'nin hazırlık kamplarında süre bulan, Pellegrini'nin satılmasına onay vermediği ve Galatasaray'a kiralanmadan önce 2020'e kadar sözleşmesi uzatılan bir isim Denayer. 184 boyu "devasa" stoper arayanların taleplerini karşılamayabilir ancak fiziğini iyi kullanan genç oyuncunun hava topunda da başarı oranı bir hayli yüksek. Süratli olmasının yanı sıra kuvvetli ve yere sağlam basan Denayer, geriden oyun kurma konusunda da yaşına oranla bir hayli tecrübeli bir görüntü çiziyor. Temastan ve mücadeleden kaçmayan, tekmeye kafa sokacak kadar cesaretli, soğukkanlı bir profil çizen Denayer kesinlikle ama kesinlikle çakılı stoper değil. Peki bu kadar iyi yanı olan Denayer'in ne işi var Galatasaray'da?

İngiliz takımları sürekli oynayacağı bir takıma genç oyuncuları kiralamaktan çekinmiyorlar. Denayer geçen sezon Celtic'te yaklaşık 40 resmi maçta, tamamı onbir ve büyük çoğunluğu 90 dakika olan bir dönem geçirdi. Galatasaray'da da hemen hemen aynı durum söz konusu olacak ve City hazır bir stoperi kadrosuna kazandıracak. Chelsea'nin bu uygulamayı bir süredir uyguladığı ve artık Zouma'yı stoper rotasyonuna soktuğu gerçeği karşımızda bulunuyor. Aynı şekilde, genç oyuncuları satın almalarıyla kiralamaları bir oluyor. Pellegrini'nin yardımcılarının sürekli olarak takibinde olacağı, gelişimiyle ilgili raporlar hazırlayacağı bir isimden bahsediyoruz. Bunun yanı sıra, Denayer artık milli takımda da süre bulmaya başladı. Bu bile oyuncunun kumaşı, yetenekleri, potansiyeli hakkında yeterince açık. Belçika'nın beş senedir devam ettirdiği ve büyük bir başarıya imza atarak Avrupa'da söz sahibi olduğu jenerasyonun değerli parçaları arasında kendisine yer buluyor. Fazla söze gerek yok..

FCN Blogtan alıntıdır...




Hiç yorum yok: