18 Ağustos 2010 Çarşamba

Tottenham'da Gio'lu Günler...


Geçen sezon devre arası Galatasaray'a gelen Giovani Dos Santos o dönem takımın genel istikrarsızlığına uymuş ve kendini çok fazla gösterememişti açıkcası.Saf yeteneği üzerine devamlı oynamayı koyduğu an çok başarılı olacağına emindim.Barcelona sonrası gittiği Premier ligde Tottenham ve İpsich Town'da yeterli maç sayısına ulaşamaması futboluna olumsuz etki yaptı.Borges geçen sezon devre arası Galatasaray'a geldiğinde onun için şu satırları yazmıştı...
''Potansiyel açısından bir Messi almıştır Galatasaray. İhtimal ya elinde de patlayabilir, olabilir. Lakin kazançlı çıkarsa dünya yıldızını kadrosunda bulundurabilir. Lincoln'den Elano’suna,Jo'sundan Neill'ine kadar yapılan bütün transferlerden en önemli farkı içerisinde taşıdığı potansiyelin hepsinden fazla olmasıdır. Biz artık çok iyi biliyoruz ki o potansiyel hiçbir şekilde gün yüzüne de çıkmayabilir.Benim özellikle gençleri daha yakından takip ettiğim dönemde üzerine eğildigim ve hatta yazı yazdığım, Barcelona B takımındaki manyaklıklarını onlarca kez izledigim bir oyuncudur. Dönemin yıldızları arasında çok fazla tuttugum Bojan Krkic, Eden Hazard, Fran Merida gibi isimlerin hepsine tercih edebilecegim bir yetenek idi.. Rijkaard parlatmamıştır hali hazırda A takımına çıkmadan pek çok insanin konuştuğu futbolcuydu zaten.. Messi gibi.! Bana göre potansiyeli Robinho'dan kat ve kat fazla olan oyuncudur lakin gerekli koşullar oluşması gerekir, o Türkiye'de gerçekleşir mi muammadır elbette.. Sıradışı bir yetenek oldugu aşikardır.''
Galatasaray'ın geçen sezon yaşadığı başarısızlık sonrası satın alma opsiyonu Rijkaard'ın istemesine rağmen kullanılmadı.Dünya kupasının başladığı gün 8 olan bonservisi kupa sonrası 18 olabilir demiştim...Dünya kupasında gösterdiği performans sonrası onu Türkiye'de tutmak kolay değildi artık.Gana'lı Ayew ve Alman Müller ile birlikte turnuvanın en iyi genç futbolcusu ünvanına sahip oldu o dönem.Sezon başı geri döndüğü Tottenham'da oynadığı üç hazırlık maçında da çok başarılı oldu.Villarreal'e karşı fileleri havalandırmış, Benfica maçında tek golün asistini yapmış ve son olarak Fiorentina önünde de iyi bir performans sergileyip Roman Pavlyuchenko'nun golünde asisti yapan isim olmuştu.
''Giovani Dünya Kupası'ndan çok formda döndü. Tüm hazırlık kampı boyunca kendisinden çok memnun kaldım. Muhteşem bir yetenek ve birinci sınıf futbolcu olma yolunda. Çok zeki, defansı çok zorluyor ve top kontrolü harika. Genç ve güzel bir insan. Artık forma şansı kazandı ve herşey ona bağlı."
Tottenham teknik direktörü Harry Redknapp


Barcelona altyapısında Krkic ve Messi ile birlikte oynadığı dönem...Onu takip etmeye devam edeceğim.Şanssız bir dönemde yolu Galatasaray'dan geçti ve maalesef iz bırakamadı.Benim futbol görüşüme göre Arda'dan daha iyi bir futbolcu aslında.Pas yeteneği,fizik gücü anlamında...Son iki sezonda Gio'nun kulüp takımlarında oynadığı maç sayısı 28 aynı dönem içinde Arda'nın yaptığı maç sayısı 84 ! olmasına rağmen geçen sezon oynanan Antalyaspor maçında aynı sahada aynı anda hem Arda'ya hem de Gio Santos'a bakmış ve fiziksel dayanıklılık,hız,çeviklik konusunda Santos'un daha üst düzey olduğunu gözlemlemiştim.Türk futbolcusunun en büyük dezavantajı bu bence.Sezonda yaptığı maç sayısı az ise ya da uzun süreli bir sakatlık geçirirse ideal kilosundan ve fizik gücünden hızla uzaklaşıyor.Arda son iki sezonu bu kadar yoğun geçirirken bile fizik gücü ileriye gideceğine geriye gitmiş bana kalırsa.Şu anda kağıt üzerinde en değerli Türk futbolcusunan bahsediyoruz,diğerlerini siz düşünün artık.
Gio,İngiltere'de başarılı olduğu sürece Galatasaray için ikinci bir Ribery vakası olacaktır.Pino ve Serdar Özkan'dan kat be kat iyi oyuncu olduğu kesin.Ne kadar ekmek o kadar köfte sonuçta.Transferde iyi para vermek her zaman için başarı garantisi değil elbette ama bu işler de hem 25 kuruş olsun hem cam kenarı olsun ile olmuyor tabii ki.

5 yorum:

BasitOyna Blog dedi ki...

Giovani'nin bonservisi alınsaydı eminim ilk yapılacak eleştiri: Bu çocuk için bu kadar para verilmez! olurdu. Ülkemizde Giovani'yi Serdar Özkan'la kıyaslayacak kadar düşmüş futbol ulemaları var. Bal yapmayan arı diyorlar. Hazırlık döneminde bu yana neler yaptığını kimse göremiyor mu?

Giovani gibi bir yeteneği kadrosuna katmışken tam katmak gerekirdi. Haldun Üstünel'den sonra onları düşünecek birileri de kalmadı.

Hasan29 dedi ki...

Sıradışı yetenek için gerilere gitme,azıcık kafanı İnönü taraflarına doğru çevir,kasıp kavuruyor şu anda...:)

Johan dedi ki...

tarih bu adamı takımda tutmayanları yargılayacaktır. bu kadar diyorum.

cihan dedi ki...

Gidişi Keita'dan daha fazla acıtacak. Zamanla bunu yaşayacağımıza eminim. Çok yazık oldu çok...

unknown dedi ki...

Yazık oldu demekten başka bişey diyemiyorum.. Bende Arda'dan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin değerli!! yorumcuları bu adamdan 50 tane var gibi sallama laflar söylemişti. Gelmeden önce kendisi hakkında en ufak bi fikirleri var mıydı acaba. Yönetimde bu düşüncede olacak ki ısrarcı olmadı. Çook yazık oldu. Bu ülkede önemli yerlerde işi bilen adamların olmaması can sıkıcı