28 Mayıs 2010 Cuma

EURO 2016 Fransa'nın...

EURO 2016 Şampiyonasını düzenleyecek ülke bugün belli oldu.Türkiye-İtalya ve Fransa adaydı,kazanan Fransa...Biz bu tip turnuvalara aday olup kazanamayınca anında duygusala bağlanıp hakkımızı yediler edebiyatı yapmaya bayılırız.Sonuçta bu bir yarışma herkes kendi güçlü yanlarını ön plana çıkarırken rakibinin zayıf yanlarını da göz önüne seriyor kazanabilmek için.Favoriler Fransa ve Türkiye idi oylama öncesi.Final oylamasında 7-6 kaybetmek olayı dramatize etti.

UEFA Başkanı Platini ülkesini kıyak geçti demek kahvehane muhabbetidir.Ayrıca aynı konumda Başkan olarak Şenes Erzik olsa Platini'nin yaptıklarını yapmasını doğal karşılayacak,kaybetmemiz halinde Başkan Erzik gerekli lobiyi yapsa kaybetmezdik diye tepki gösterecektik.Aynısını Fransa yapınca niye kızıyoruz?Abdullah Gül niye orada ise Nicola Sarkozy'de o yüzden oradaydı.Oylamaya katılan üyelerin son sunumdan önce zaten kararlarını verdiklerini düşünüyorum.Orada son anda söylenenlerin oylamaya etkisi çok çok azdır bana kalırsa.


''Türkiye bir futbol ülkesidir'' demekle,Boğaz Köprüsü ve cami görüntüleri ile bu işin olmayacağını anladığımızda şansımız artar.
EURO 2016 nın başlama tarihinde Ramazan ayınında başlaması,müslüman ülke olmamız gibi etkenlerin oylamayı direkt etkileğini düşünmüyorum.Ancak 7-6 gibi başabaş gitmiş bir oylamada İsrail ve Kıbrıs Rum Kesiminin temsilcilerinin oylarının Türkiye değil Fransa olduğunu tahmin etmek için uzman olmaya gerek yok sanırım.

Kayseri Kadir Has stadından sonra bitmeye en yakın stad Galatasaray'ın stadı.Her aday olduğumuzda maket göstermek yerine bitmiş tesislerimizi projeye koysak sonra hakkımızı yediler diye ağlamayız belki! Fransa ulaşım,güvenlik ve tesis olarak daha somut hedefler koydu yetkililerin önüne bu gerçeği kabul etmek gerekiyor.Dünyada etkileri devam eden ekonomik Kriz EURO 2012 yi Polonya ile birlikte düzenleyecek Ukrayna'yı fena etkiledi ve hala stadların bir çoğu bitmemiş şekilde.Oylamaya katılan kişiler benzer sorunu Türkiye'de yaşama riskine girmek istememiş olabilirler.Kendi adımıza yapılması planlanan 6 stad henüz ortada yok.Ben 2024 yılına kadar futbolda üst düzey bir turnuvaya ev sahipliği yapacağımıza inanmıyorum.
Zaten Dünya Kupasına da katılamadık.Gerçek gündemimize geri dönelim.Daum gidecek mi? Yılmaz Vural'ın Hiddink'ten ne eksiği var? Arda Liverpool'a gider mi? Quaresma Beşiktaş'a geliyor mu ?...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

turnuva duzenlemenin en kolay yani yeni stad yapmak... Turkiye'nin Ukrayna olmadigini herkes biliyor... Baku-Ceyhan boru hatti ve Marmaray gibi dunyanin en zorlu muhendislik projelerini yapabilen bir ulkeye "stadlari yetistiremez" demek aptalca olacaktir.
Stadlari teknik direktorler yapmiyor... Mimar ve insaat muhendisleri yapiyor. Bu alanlarda da fazlasiyla tecrubeli bir ulkeyiz.
Fransanin butcesinde stadlarininsa ve yenilenmesine Turkiye'den daha buyuk bir butce ayrildi ve onlar ekonomik krizden bizden daha fazla etkilendiler...
Ben turnuvayi aldigimiz kesinlesmeden stad yapilmasina kesin olarak karsiyim. Ataturk Olimpiyat stadinin halini goruyorsunuz...
Tum masraflari hukumet butcesinden karsilanarak stadyum insa edilmesine de karsiyim.
Profesyonel futbol kulupleri 14 gunde bir mac yapacaklar diye vergilerden milyonlarca dolarin buraya aktarilmasi abestir.
Kuluplerimiz bu stadlar sayesinde gelirlerini artiracaklarsa bunun en azindan bir bolumunu kendileri finanse etmeliler. Yerel yonetimler yaptiracaksa ABD'de oldugu gibi ilde referandum duzenlenmeli.
Ramazan ayinin guvenlik tehlikesi olusturabilecegini biz de UEFA da farkinda. Bu konu eger bir ksiinin bile fikrini degistirdiyse butun oylamayi degistirmis demektir... Bence turnuvaya evsahipligi yapabilecegimiz en kotu zamanlamaydi 2016.... Uluslararasi bir turnuvaya onumuzdeki yillarda evsahipligi yapacagimiza eminim. Yeter ki Isvicre'de kime ne yedirecegimizi iyi ogrenelim.. Yeter ki Turkiyedeki turnuvanin ne kadar buyuk bir pasta yaratacagini ve bu pastanin basina futbol ailesinin buyuk abilerinin ne kadar rahat oturabileceklerini izah edebilelim.... Insaat vesair hikaye... hatta avantajdir bizim icin... O insaatlar arpa tarlalarinin en verimlilerindendir...