2 Şubat 2010 Salı

Çek ve Slovak Futbolu...

Çek Milli Takımı, Dünya Kupası'na katılamadı. Sence Çek futbolunda yaşanan bu gerilemenin sebepleri neler?

Türkiye'den ne kadar takip ediyorsunuz bilmiyorum ama bir kere Çek Cumhuriyeti'nin altın jenerasyonu tamamen futbolu bıraktı. Poborsky'li, Nedved'li devir bitti. O çok büyük oyunculardan kurulu olan ve İngiltere'de Almanya ile final oynayan jenerasyondan kimse yok. Onlardan sonra gelen Ujfalusi, Cech, Milan Baros'un dâhil olduğu gümüş jenerasyondan, altın jenerasyondan beklenen şeyler umuldu. Onlar da bu büyük beklentileri tam olarak yerine getiremedi. Üstüne buradan da duyduğunuzu tahmin ettiğim alkol partileri gibi bazı skandallar yaşandı. Ayrıca antrenör sıkıntısı yaşadık. Ama şimdi yeni antrenörümüzle birlikte gümüş jenerasyondan oyuncuların iskeletini oluşturduğu, onlara eklenen yeni oyuncularla benim de defansında yer aldığım yeni bir kadro kuruluyor. Dünya Kupası elemeleri artık geride kaldı. Biz yeni bir yapı ile milli takımı tekrardan ayağa kaldırmaya çalışacağız.

Slovak futbolu geçmişte Çek futbolunun gölgesinde kalmıştı ama birlikte yer aldığınız eleme gurubunu sizin üstünüzde bitirdiler ve şimdi onları Dünya Kupası finallerinde izleyeceğiz. Bu bir tesadüf mü, yoksa Slovak futbolu Çek futbolu geçiyor mu?

Bu geride kalma olayı, biraz önce sözünü ettiğim bizim yaşadığımız olumsuzluklardan kaynaklandı. Bu şartlar altında Slovakların bizi geçtiğini söylemek pek doğru olmaz. Normalde biz her açıdan Slovaklardan daha üstteyiz. Slovaklar iyi bir jenerasyon yakaladı. Uzun süredir birlikte oynayan genç ve yetenekli bir kadroya sahipler. Bununla birlikte biraz da şanslıydılar. Bu durum bizim açımızdan aslında iyi oldu. Taraftarlarımızda, "Milli takımımız hangi grupta yer alırsa alsın her şampiyonaya katılabilir" şeklinde bir düşünce hâkimdi ve her şart altında büyük başarılar bekleniyordu. Oysa Slovaklara baktığımızda bu durum biraz daha farklı. Attıkları her gole, kazandıkları her galibiyete çok büyük değer verdiler. Bizim ülkemizde unutulan buydu. Ama Slovaklarda da bence bir şey eksik. İyi bir jenerasyon yakaladılar ve şimdilik iyi gidiyorlar ancak var olan jenerasyonu besleyecek yeni isimler yok. Bizde ise iskelet kadro var ve sonrasında kalan boşlukları destekleyecek güçteyiz. Çek futbolu eski günlerine çabuk gelir. Ancak Slovaklar daha yolun çok başında.

Hiç yorum yok: