8 Mayıs 2013 Çarşamba

Atatürk'ün Karşıyaka'sı...

Yılmaz Özdil'den Atatürk ve Karşıyaka için arşivlik bir yazı...

Açın gazete arşivlerini bakın, her 29 Ekim'de, her 10 Kasım'da aynı terane yaşanırdı... Vay efendim, Atatürk bizim takımın taraftarıydı, yok efendim, asıl bizim takımın taraftarıydı filan. .

***

Bu seneki 29 Ekim ve 10 Kasım'a bakıyoruz... Hiçbir kulüp çıkıp da, Atatürk'ün kendi taraftarları olduğunu söylemiyor. Niye acaba... "Terörist holigan" olmaktan mı korkuluyor? ... E madem öyle... Yazmıştık daha önce, bir daha gururla yazalım, Atatürk İzmirlidir, Karşıyaka taraftandır!

***

Karşıyaka, İzmir'in Türkler tarafından kurulan ilk spor kulübüdür. Bir numaralı üyesi, Kadızade Zühtü Işıl, Çanakkale'ye, ardından milli mücadeleye katıldı; kuvayı milliye kahramanıdır. Sadece o mu? Elbette hayır... Altay'ın tamamı, başta efsane siyahi futbolcusu Vahap Özaltay gibi, hepsi, Galip Hoca lakabıyla Ege dağlarında efeleri örgütleyen Celal Bayar'ın yanında vuruştu. 9 Eylül'de İzmir'e giren süvariler arasındaydılar. Hem vatanı, hem de işgal edilen şehirlerini kurtarmanın onurunu yaşadılar.

***

Dünyada... İşgal edildiği gün, bir ulusun kurtuluş savaşını başlatan, işgali sona erdiği gün, o ulusun kurtuluş savaşını onlandıran bir başka şehir yoktur, İzmir'den başka. Ve, o İzmir'in böyle bir ayrıcalığı vardı Mustafa Kemal'in gözünde... Milli mücadeleye katılan ilk spor kulübü Karşıyaka'nın da yeri ayrıydı haliyle... Ne yaptı? Armasında AyYıldız taşıma onuru verdi. Mustafa Kemal'in isteğiyle, Türk Bayrağı taşıma hakkı verilen ilk ve tek spor kulübüdür; başka yoktur. Cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaret ettiği kulüp de, gene Karşıyaka'dır. 1925'te geldi, bugünkü Türkçe'ye uyarlayarak yazıyorum, şu notu düştü: "Karşıyaka Spor Kulübünün gençleriyle gurur duyuyorum."

***

Başka? Manevi kızı, profesör Afet İnan bizzat anlatmıştır... Mustafa Kemal "ben sporcunun, zeki, çevik ve ahlaklısını severim" sözünü, Karşıyaka Spor Kulübünü ziyaret edip, sosyal hayata katılan pırıl pırıl kızlarımızın tenis idmanlarını seyrettikten sonra söylemiştir.

***

İlk ikametgah adresi... Göztepe'dir. Annesi, Karşıyaka'da yatıyor. Dolayısıyla, illa adres lazımsa... Atatürk İzmirli'dir. Karşıyaka taraftarıdır.

***

Ha bunları okuyup, "sen Göztepe taraftan değil miydin' 'derseniz... Tabii ki Göztepeliyim. Hem de, gençliğimizde Karşıyaka maçında parmağımı kırıp, karakolda sabahlayacak kadar... Ama, bu durum, Atatürk'ün Karşıyaka taraftarı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bunları yazmam şanlı Göztepe'yi küçültmediği gibi... Güzelyalı'ya karşı meşale yakıp, küfür sallayarak da Karşıyakalı olunmaz. . .. Spor denilen kavram... Sadece attık-yedik meselesi değildir. Skordan ibaret değildir. Atatürkçülerin "terörist" diye damgalandığı şu hazin dönemde, milli mücadele demektir, bağımsızlık, özgürlük, çağdaşlık demektir. "Ne mutlu Türküm diyene" ve "Türkiye'ye ne mutlu ki İzmir var" demektir.

***

Bu vesileyle, önce İzmirli bir Göztepeli olarak, Karşıyaka'nın 100'üncü yaşını kutlarım. Nice 100 senelere, Süper Lig'de.

YILMAZ ÖZDİL

Hiç yorum yok: