8 Ekim 2011 Cumartesi

Türkiye:1 - Almanya:3

Fotoroman tadında bir yazı olacak.Bu tip maç yazılarında çok fotoğraf kullanmayı tercih ediyorum genelde.Mantıklı Hiddink maç öncesi favori Almanya deyince biz duygusal Türkler gene kızmış ve her zamanki klişemiz olan ''Almanya iyi takım ama bizimde yetenekli oyuncularımız var'' lafına takılıp kalmıştık.

Almanlar şu anda tartışmasız İspanya ve Hollanda ile birlikte dünyanın en iyi üç milli takımından biri.Löw adeta kulüp takımı kimliği yaratmış ve organizasyon kusursuz işliyor.Biz ne yapıyoruz peki? Hala günübirlik yaşıyoruz.Yumurta kapıya gelince çalışıyoruz.Dünya ve Avrupa üçüncülüğü bize ivme kazandırmadı aksine geri götürdü bana kalırsa.Sistem kurup çalışmak yerine biz olduk havasına girdik.Sene olmuş 2011,Almanya'da 1992 doğumlu Götze varken bizde hala Aurelio,Servet oynuyor.Almanya 2008 yarı finali sonrası üzerine koymuşken,biz hep geri gitmişiz.Dün akşam fena halde yüzümüze çarptılar gerçeği.

''6 ay sonra sahaya çıkıyorum. diğer oyuncularla aramda bir fark gördünüz mü? daha fazlasını yapabilmemiz için bazı engeller var. daha iyi çalışmamız, birlikte çalışmamız, beraber yürümemiz gerekiyor. 2-1 olduktan sonra 2-2 için daha fazla konsantre olursak, daha iyi şeyler yapabiliriz. herkes ilk başta kendisinden başlamalı. ben de kendimi eleştiriyorum tabii ki.insan böyle başarılı olabilir. Almanların devamlılığı umudumuz. ama önce Azerbaycan'ı yenmeliyiz ''


Hamit her maç sonu röportajında farkını ortaya koyuyor diğer arkadaşlarına göre..Hiç ağlamadan hiç politik olmadan kendi dahil tüm takımı eleştirebiliyor.Kaptanlık,takıma yön vermek,liderlik böyle bir şey işte.Anlayana !


Bazı oyuncular sakatlık ve form durumu ne olursa olsun hep Milli takımda.Elbette kadro istikrarı önemli ancak,uzun süredir takımında oynamayan Gökhan yerine Serkan,Servet yerine Giray hatta Gökhan Zan düşünülebilirdi dün akşam.İbrahim Toraman gibi ömür boyu Milli takımdan uzak adamları hiç saymıyorum bile.Ayrıca ben Gökhan'ın Milli takımda hiç kulüp takımı seviyesine yaklaştığını görmedim daha.


Arda başta olmak üzere yetenekli ve yıldız diye tanımladığımız futbolcuların üst düzey liglerin takımlarına ya da millli takımlarına karşı ne kadar sıradanlaştığına tekrar şahit olduk.Bir şeyleri ispatlama gayreti ile çıktığı Arena'da topu ayağına alıp,taktik disiplinden uzak zorlamaları ile etkisiz oldu Almanya karşısında.Sahadan çıkarken gösterdiği tepkide olgunluk ve profesyonellikten uzaktı.


Servet hayatımda gördüğüm en yeteneksiz futbolculardan biri,net...Ama ülkede altyapı yok ve alttan stoper yetişmediği için yıllardır koyunun olmadığı yerde Abdurrahman Çelebi.Teknik kapasite değil söylemek istediğim,Bülent Korkmaz'da teknik değildi ama rakibini döndürmez kolay şut imkanı vermezdi.Servet çalımı yedikten sonra ters tarafa döneseye kadar rakip golü atmış,sevinmeye başlamış oluyor.Servet'in bu meslekten ekmek yemesi Türk futbolunu düzeyini gösteriyor zaten.

Ülkedeki şu anda en formda forvet oyuncusu Burak Yılmaz kuşkusuz.Ama o dikine koşu ve şut imkanını Almanya gibi üst düzey takımlar karşısında değil,Kazakistan,Azerbaycan gibi takımlara karşı bulabilir.Salı günü son maçta gene en büyük gol umudu olacaktır.


Bayern Münih'ten iki takım arkadaşı maç sonu sohbet ediyor.Ne konuşuyorlardır bilemeyiz ancak bu fotoğrafı görünce aklıma Mesut geldi...Hala tercihini tartışanlar var.Adam Aurelio,Servet ile oynayacağına Arda,Sabri gibi futbolcuların anlamsız kaprislerine maruz kalacağına yıllardır altyapıdan beri birlikte oynadığı arkadaşlarını tercih etti niye şaşırıyoruz ki buna?


Bir çoğunu şahsen tanıyor olmasından öte,sportmen ruhuda var Hamit'te...Biz kazanınca sahada hoplar zıplar şaklabanlık yaparız,ama kaybedince rakibi tebriki genelde unutur,soyunma odasına koşarız.

Götze,Gomez,Khedira,Müller...8-10 yıllık sistemli bir çalışmanın ürünleri...Bizde ne var? 8-10 senedir aynı çalımları yemekten başı dönmüş Servet...Aynı yaş grubunda Selçuk İnan 15-20 kez milli olmuşken Podolski'nin 90-100 maça çıkması !

Fenerbahçe'den kovulmuş iki teknik adamın maçıydı dün akşamki.Şimdi hiç Hiddink'e kızmayalım.Löw-Hiddink-Rijkaard-Del Bosque vb. aynı sebeble farklı zamanlarda gelip gittiler bu ülkeden.Sistem kurup sabırla üretim yapmadan,hadi aslanım hadi koçum ile maça çıkmaya devam ettikçe daha çok gündelik zaferler yaşarız ülke olarak.

''Zamanında kovduğunuz fakir ama gururlu bir genç vardı'' pozu olmuş sanki...

1 yorum:

zuber dedi ki...

spor basını ve yayıncı kuruluş tarafından sürekli abartılan Türk futbolu için faydalı maçlar bunlar,ak koyun kara koyun ortaya çıkıyor. klüpler sıralamasında avrupada ilk 10 da değiliz milli takım 2 ileri 1 geri ama kendimizi öve öve bitiremiyoruz, yazık harcanan paralara!!

servet rijkard ı beğenmez, yönetimi beğenmez yeri gelir sabote eder ama hala hem Gs de hem milli takımda sakat değilse banko oynar, avrupada üst düzey takımlarda oynaması imkansız gel görki 1,8 m euro garanti para alıyor.umarım FT üstünü çizmiştir gökhan zan oynasın semih oynasın servetten kötü olamazlar, Gs de kaldığı sürece milli takım çekecek bu adamdan...

gökhan gönülde fb basınının yayıncı kuruluşun en büyük bombalarından ''dünyanın en iyi sağbeklerinden'' miş, Tr liginde iyi oynayınca oluyor demekki bu işler. dün podolski de götze de perişan etti ilk 25 dakikada, sonrasında başaçıkamayınca sürekli defansın içine çekildi sabri ve hamit sağ beki savunmaya geldiler. o kadar iyiysen bu maçlarda oynayacaksın Tr de önünde mehmet topuz herkesi itecek çekecek perişan edecek sende 5 gol 10 asist yapıp dünya starı olacaksın ne güzel istanbul!!

artık olmayan büyüklükleri konuşmasa şu medyada etimiz budumuz neyse ona göre oynasak, iyi nesiller yakalayıp yine 3. lükler final şansları kovalasak...