21 Mayıs 2009 Perşembe

Süper Lig Yolları Taştan


Yılmaz Özdil futbolumuzdaki çarpık düzeni gözler önüne sermiş yazısında...

Kasımpaşa-İzmir...
1970, Kasımpaşa ortada yok.
1980, Kasımpaşa yok.
1990, Kasımpaşa yok.
2000, Kasımpaşa yok.
2002, Kasımpaşalı iktidar...
2004, Kasımpaşa 3’üncü ligde.
2005, 2’nci ligde.
2006, 1’inci ligde.
2007, Süper Lig’de.
2008, düştü...
2009, gene Süper Lig’de.
*Öbür taraftan...
*2002-2003, İzmir küme düştü.
2004, İzmir yok.
2005, İzmir yok.
2006, İzmir yok.
2007, İzmir yok.
2008, İzmir yok.
2009, İzmir gene yok.
*Kasımpaşa ‘yürü ya kulum’ dercesine, inanılmaz bir hızla yükselirken; İzmir, inanılmaz bir hızla eridi.
*Bu arada...Kadir Topbaş’ın takımı Süper Lig’de; Melih Gökçek’in takımı Süper Lig’de.
*Hayır, “Kasımpaşaspor katakulli yaptı, Altay’ı ve Karşıyaka’yı öyle eledi” demek istemiyorum, asla...
Hepimiz seyrettik, çatır çatır oynadı ve bileğinin hakkıyla döndü Süper Lig’e, helal olsun.*
Ama anlatmak istediğim şu:Altay’ın piyasa değeri, 11 milyon Euro...
Karşıyaka’nın piyasa değeri, 9 milyon Euro.*
Peki, Kasımpaşa’nın?20 milyon Euro.*
Yani, İzmir’in Süper Lig’e talip olan iki takımını topluyorsun, bi Kasımpaşa etmiyor.
*E bu durumda insan merak ediyor...*
Bir...Elini cebine atmayan İzmirli işadamları bu tablodan utanmıyor mu?
İki...Türkiye’nin üçüncü büyük şehrinden çıka çıka anca bu kadar para çıkarken, belediye bile olmayan, semt takımı Kasımpaşa bu parayı nereden buluyor?
Asansör kabini...Kasımpaşa’yı İzmir’le kıyasladık, hadi gelin, bir de öbürlerine bakalım...
*Manisaspor çıktı.Piyasa değeri, 20 milyon Euro.
Diyarbakır çıktı.Piyasa değeri, 14 milyon Euro.
Kasımpaşa çıktı.Piyasa değeri, 20 milyon Euro.*
Naklen yayın gelirlerini, tribün gelirlerini ekle... Biraz da bölge işadamlarının ellerini ceplerine atacaklarını hesap et, taş çatlasın ne olur? Manisa ve Kasımpaşa 25’er milyon Euro’luk takım olur, Diyarbakır 20’yi zor bulur.*E bakıyoruz...*Hacettepe düştü.Piyasa değeri, 21 milyon Euro.Kocaeli düştü.Piyasa değeri, 24 milyon Euro.*Konya, Ankaragücü, Antalya, Gençlerbirliği veya Denizli’den biri düşecek... Piyasa değerleri, 19 ila 25 milyon Euro civarında.*Süper Lig’in rahat takımlarına bakıyoruz; Kayseri, Gaziantep, Bursa, Ankaraspor filan, 28 ila 35 milyon Euro.*Kaba hesap...Çıta 25 milyon Euro’dur.*Evet, futbol sadece para değildir; futbolun sadece para olmadığını Fenerbahçe ve Galatasaray kanıtlıyor bize... Ama, daha az para, daha az futboldur; bunu da, küme düşen takımların bütçeleri kanıtlıyor.*‘Mucize’ yaratan Sivas’ın piyasa değeri desen, 40 milyon Euro... Yani, ortalama 2 takım değerinde... Üstüne bir 10 milyon Euro koymazsa, başarısını kalıcı olarak devam ettirebilmesi de, imkânsız.*Uzun lafın kısası...20-25 milyon Euro’ya çıkarsın ama, düşersin aynı zamanda... Ya da işkenceye döner, iki kat arasında sıkışan ‘asansör kabini’nde kalmışsın gibi, ecel teri dökersin... Dolayısıyla, Manisa ve Kasımpaşa tutunabilirse başarıdır; Diyarbakır ise, şimdiden düştü diyebiliriz.
Reha Kapsal
45 yaşında...9 yıldır hoca...Neler yaptı bu 9 yılda?*Ankaraspor’u Süper Lig’e çıkardı.Manisaspor’u 2 Lig’e çıkardı.Altay’ı Süper Lig’e çıkardı.Ümit Milli Takımı çalıştırdı...(12 maçta sadece 1 defa yenildi.)Karşıyaka’ya Play Off Finali oynattı.*Karşıyaka’ya sezon başında ‘küme düşer’ gözüyle bakılıyordu... Çünkü, ekonomik durumu berbattı... 26 tane maç başı parası ödenmedi futbolcuların... Bırak maç başını, peşinatını bile hâlâ tam olarak alamayan futbolcular var... Bank Asya Ligi’nde ara transfer yapmayan tek takım... Üstüne, 4 futbolcusunu satmak zorunda kaldı... Ve, bu takımı ilk 6’ya soktu. En az gol yiyen, 3 takımdan biri oldu... İç sahada, Diyarbakırspor’la birlikte en fazla puan toplayan takım oldu... Boluspor’u sezon içinde iki defa yendi, Play Off’ta gene yendi... Kasımpaşa ile final oynadı, bir ara öne de geçti, uzatmada yediği golle, Süper Lig’i kıl payı kaçırdı.*İddia ediyorum... Karşıyaka’yı değil, ekonomik durumu daha iyi olan Altay’ı çalıştırsaydı; Altay direkt gelirdi.*Bana göre, yeni jenerasyon teknik direktörler arasında, en değerlilerden biridir Reha Kapsal...Bank Asya Ligi’ne fazladır.
Yoksulluk haritası...
Süper Lig’de Marmara ve İç Anadolu ağırlığı var... 6 takım Marmara bölgemizden, 8 takım İç Anadolu bölgemizden... Hacettepe ve Kocaeli düştü, onların yerine 1 Egeli, 1 Güneydoğu Anadolulu, 1 Marmaralı geldi... Karadeniz’i Trabzon temsil ediyor, Akdeniz’i Antalyaspor.*Kim yok?Doğu Anadolu.*Süper Lig’de hiç Doğu Anadolulu olmadığı gibi, Bank Asya Ligi’nde de sadece Malatya vardı, o da düştü...*Kim yükseldi 2’nci Lig’den Bank Asya Ligi’ne?Bir Egeli.Bir Akdenizli.*Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van... Üvey evlat mıdır bu şehirlerimiz kardeşim? Kimse sahip çıkmayacak mı?
Yılmaz ÖZDİL

1 yorum:

tahtabacak dedi ki...

bir profesyonel futbol takımına birilerinin neden sahip çıkması gerektiğini birileri anlatabilir mi lütfen bana.... benim aklıma gelen hiçbir mantıklı sebep yok...

Verdiği takım değerleri birkaç Alman'ın değerlemesiyle (uydurma) oluşturulmuş rakamlar...
futbolculara ödenen toplam ücret önemlidir burada. bizahmet ona ulaşsaymış yılmaz aga...

reha kapsal dışındakiler kahve muhabbeti biraz...