5 Aralık 2010 Pazar

Real Madrid-Barcelona Karşılaştırması...

Blog arşivinde olmasını istediğim bir yazı yine Radikal'den ve Bağış Erten imzalı...Okuduğum en güzel,Real Madrid-Barcelona karşılaştırması...

''İlginç bir karşılaştırma yapma niyetindeydim. Son maçı veri almamaya çalışıp, elimden geldiğince tarafsız olarak -ki zorlanıyorum!- yine de deniyorum.
Bence Real Madrid Prado Müzesi’dir, Barcelona Gaudi’nin ta kendisi. Prado dünyanın en iyi sanat koleksiyonlarını barındırır. Ama Gaudi Barcelona’nın sokaklarına sinmiş, kendi içinden çıkan, yaşayan bir sanattır.
Öte yandan Real Madrid karadır; Barcelona deniz. Barcelona günümüzün en muhteşem takımıdır, akıl almazdır, masmavidir. Ama denize benzerler. 10 sene sonra dalgalanır, başka bir şey olabilir. Ama Real Madrid karadır. Ayağını hep sağlam basar. Geçmişte de zirvededir, gelecekte de öyle olacaktır.
Real Madrid fiziktir, Barcelona kimya. Vektörel oynar Madrid. Ronaldo’nun eğik atışlarıyla, Mesut’un dengesiyle kazanır. Oysa Barcelona kimyadır, hatta zincirleme reaksiyon. Bousqets’i getirin Türkiye’ye, üç günde tefe koyarlar. Bojan’ı, Pedro’yu Almanya İkinci Ligi’nde oynatamazsınız. Ama bir araya gelince başka bir şey olurlar.
Real Madrid Nişantaşı’dır, Barcelona Arnavutköy. Madrid ilginin, fiyakanın, zenginliğin merkezidir. Kocaman bulvarlarıyla ihtişamdır. Barça da Eminönü değildir tabii, hava basmada pek aşağı kalmaz ama kendine hastır, özgündür, niştir, dar sokaklarıyla bir tarzdır. Birinin şık arabalarla dolu trafiği şaşalıdır, diğerinin manzarasına doyum olmaz.
Mor-Beyazlılar kızmasın ama Real Madrid kibirdir, Barcelona ukâlalık. Madrid yenilse de burnundan kıl alınmaz, yanına gidilmez, hikmet sorulmaz. Barça’nın ukalalığının arkasında hep bir gerekçe vardır. Bilgisini havalı satar, ama saygınlık da kazanır. Yolda karşınıza çıksa, selam verseniz Barcelona ağır bir edayla selamı kabul eder, Real Madrid yüzünüze bakmaz.
Real Madrid tarihtir, Barcelona coğrafya. Ne yapsa, ne etse tarih peşini bırakmaz Madrid’in. Gururlanan da, eleştiren de o haşmetli tarihi referans alır. Oysa Barcelona coğrafyadır. Oralıdır, toprağına dayanır, toprağında yaşar. Bu yüzden ne kazanırsa kazansın, hep yerel kalır.
Real Madrid resimdir, Barcelona müzik. Anın bütün güzelliklerini barındırır Madrid. Suluboya, pastel fark etmez, tuvalinde her şey vardır. Barca ise müziktir, dinlemeye doyamazsınız, kulağınızın pasını alır. Unutamazsınız.
Haydi abartalım biraz ve ayrıntısını hayal gücünüze bırakarak kategorize/karikatürize edelim. Real Madrid goldür, Barcelona pas. Real Madrid aritmetiktir, Barcelona geometri. Real Madrid Julio Iglesias’ın jantiliğidir, Barcelona Jose Carreras’ın kusursuz sesi. Real Madrid Orhan Pamuk’tur (misal Yeni Hayat), Barcelona Yaşar Kemal’dir (Tabii ki İnce Memed). Real Madrid Ezel’dir, Dayı’ya, Ali’ye rağmen ille de tek tabancadır. Barcelona Behzat Ç’dir, ancak Hayalet, Harun ve Akbaba’yla beraber çözer işleri. Real Madrid her daim rasyoneldir, Barcelona oynadığı oyunla artık irrasyonel. Real Madrid Di Stefano’nun, Ronaldo’nun briyantinli saçındaki jantiliktir, Barcelona askılı pantolon afacanlığı. Real Madrid Zagor’un çığlığıdır, Barcelona Mister No’nun aklı. Maalesef Real Madrid Varyemez Amca’dır, Barcelona Şirinler. Real Madrid Batman’dir, güçlü ve zengin. Barcelona Örümcek Adam’dır ağları bazen kendi başına da örer. Real Madrid birinci sınıf Rioja şarabıdır, Barcelona eğlendiren Sangria. Real Madrid Blackberry’dir, ‘bizinıs’tır. Barcelona ‘multi-tasking’ iPhone. Real Madrid Mourinho’suyla, Ronaldo’suyla Harry Potter’dır, Barcelona Ocean’s Eleven.''

1 yorum:

Ozan dedi ki...

Ya ben okumayı unuttum ya da bu okuduğum en kötü Barcelona - Real Madrid yazılarından biri.