25 Mart 2008 Salı

0-8 Şike diyenlere....

Ligin sonunun yaklaştığı bu dönemlerde futbolumuzda şike söylentileri tekrar başlar yakında.Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de şike olmuştur.Bundan sonrada olabilir.Sanatta siyasette olduğu gibi spor da ve futbolda da yozlaşma fazlasıyla var bu ülkede zaten.Adı bahis skandalına ,mafya ile ilgili olaylara karışan milli takım oyuncularının hala milli takıma seçildiği ülkede bunun kötü bir şey olduğunu genç nesillere anlatmak bizim işimiz olmamalı aslında.

Ne zaman şike söylentisi çıksa geçmişten verilen bir örnek vardır.Meşhur 0-8 lik Ankaragücü-Galatasaray maçı.Bu konu ile ilgili o tarihteki sayısal gerçekler arşivde duruyor.Ben bunları ortaya koyup kendi yorumumu yapayım.
Galatasaray o sezon Ankaragücü ile oynadığı maçları İstanbul’da 3-0 kazandı,Ankara’da ise son maçta 8-0 yendi.Toplamda 11 gol attı.Kazım Kanat matematiği ve mantığı ile son maçta şike yaptı.
Beşiktaş aynı Ankaragücü ile o sezon yaptığı maçları şu skorlarla kazandı.İstanbul’da 4-0,Ankara’da ise yine ligin bitmesine az bir süre kala 6-0 yendi.Toplamda 10 gol attı.
O sezon ligin son haftasına girildiğinde 2 takımın durumuna bakalım.
Galatasaray 66 gol atmış,21 gol yemiş.Averajı 45
Beşiktaş 65 gol atmış,22 gol yemiş.Averajı 43
Yani Galatasaray’ın hem averajı hem de gol sayısı fazla.Ligin son maçlarında Galatasaray rakibini 2 farklı yense,Beşiktaş’ın rakibine(Gençlerbirliği) 5 fark yapması gerekiyor bu hesapla.Puanların eşit olduğu son haftada benzer güçteki 2 rakip ile oynayacak 2 takım arasında averaja daha fazla ihtiyacı olan Beşiktaş’tı yani…Bu arada o 8 golün tamamını Zalad yememiştir.Devre arası kaleci değişikliği olmuştur.Yıllarca Beşiktaş’ın kalesini başarı ile korumuş kaleciye şike yaptı düşüncesi ile 100.yıl formasına ismini yazmamışlardı.Benzer davranışı daha sonra Cordoba’ya da layık gördüler.
Beşiktaş’ın 2 maçta 10 gol atması nasıl şike değilse Galatasaray’ın 2 maçta 11 gol atması da şike değildir bence.Son maçtaki sansasyonel skor (0-8) böyle düşünmek isteyen kolaycıların işine gelmiş olabilir.
Tüm dünyada şike yapıldığı iddia edilen ya da ispatlanan maçlar 1-0,2-0 bilemedin 2-1 biter.
8-0 diye şike olmaz .Olur diyorsanız o zaman 6-0 da şikedir diyenlere cevap vermekle uğraşırsınız…
Bu konunun artık bu sayısal gerçekler dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekir biri yorum yaparken.
Çarşı tribününün Sinan Engin için'' Önce 2003 senesinin hesabını ver ''demesini unutmadı bu satırları yazan kişi.

Hiç yorum yok: