1 Eylül 2016 Perşembe

Nigel De Jong Galatasaray'da


Galatasaray, Surinam asıllı Hollandalı oyuncu Nigel de Jong ile sözleşme imzaladı. 2 yıllık sözleşme imzalanan Hollandalı oyuncu için Amerikan ekibine herhangi bir ücret ödenmezken, 1984 doğumlu orta saha oyuncusuna toplamda 5 milyon euro ücret ödenecek. Tecrübeli oyuncu, eğer bir sezonda 25'ten fazla resmi maçta forma giyerse 250bin euro performans bonusu alacak.


Surinamlı bir baba ve Endonezyalı bir annenin oğlu olarak 30 Kasım 1984 tarihinde Amsterdam'da dünyaya gelen Nigel de Jong, çocukluk döneminde çift basamaklı yaşlara yaklaştığında Avrupa'nın en önemli altyapı akademilerinden Ajax'ın yolunu tuttu. O dönem PSV Eindhoven'da forma giyen babası Jerry de Jong'a rağmen kırmızı-beyazlı takımın altyapısında forma giymeye başlayan Nigel de Jong, altyapıda gösterdiği başarılı performans sonrası dikkatleri üzerine çekti. 17 yaşında Ajax'ta dönem dönem A takım antrenmanlarına çıkan Surinam asıllı oyuncu, bir yıl sonra Hollanda deviyle profesyonel sözleşmeye imza attı. Kariyerinde ki ilk profesyonel sezonunda Ajax ile ligde 17 maça çıkan Nigel de Jong, kariyerinde ki ilk resmi maçına 19 Kasım 2002'de çıktı. Genç yaşına rağmen ilk sezonunda Şampiyonlar Ligi maçlarında da süre bulan de Jong, kariyerindeki ilk resmi golü de Arsenal'a karşı 18 Şubat 2003 tarihinde bir Şampiyonlar Ligi maçında attı.

2003-2004 sezonunda Ajax ilk on birinin değişmez oyuncularından olan ve henüz 20'li yaşlarının başında Hollanda Ligi'nde 32 maça çıkan Nigel de Jong, sezon sonunda lig şampiyonluğu yaşarken takımda bu sevinci paylaştığı bir diğer isim ise Wesley Sneijder'dı. 2004-2005 sezonu Nigel de Jong için bireysel anlamda geçirdiği en iyi sezon olacaktı. Takımdaki yerini sağlamlaştıran ve çıktığı 32 lig maçında 5 gol atarak en üretken zamanını da yaşayan Hollandalı oyuncu, sezon sonunda "Ajax Yılın Oyuncusu" ödülüne layık görülürken sezon içinde başarılı oynadığı bir dönemden sonra yedek kulübesine çekilmesine kızınca 2006 sezonu sonunda biten sözleşmesini uzatmayacağını açıkladı. 2006 senesinin Ocak ayında orta sahasını defansif anlamda güçlendirmek isteyen Hamburg'a 1 milyon € bedelle transfer olan Nigel de Jong, Alman ekibi ile 4.5 yıllık sözleşme imzaladı. Hamburg ile ilk resmi maçına imza attıktan iki gün sonra Nurnberg'e karşı çıkan Nigel de Jong, Mart ayında ise takımı Allianz Arena'da Bayern Münih'i ilk kez mağlup ederken galibiyet golünü atan oyuncu oldu. Nisan ayında dizinden sakatlanan ve sezonu kapatmak zorunda kalan Hollandalı oyuncu sakatlığı yüzünden 2006 Dünya Kupası'nı da kaçırdı. 

2006-2007 sezonunda sakatlığının ardından Hamburg ile hazırlık dönemi geçirdikten sonra sezona formda başlayan ve etkili maçlar sergileyen Nigel de Jong, Ekim ayında yeniden sakatlandı ve yaklaşık 2 ay boyunca formasından uzak kaldı. Şampiyonlar Ligi'nde de takımına destek olamayan ve grup aşamasında veda eden Nigel de Jong sakatlığı sonrasında formasını yeniden aldı ve 18 lig maçına çıkıp 6 sarı kart gördüğü sezonu takımıyla birlikte Almanya Ligi'nde 9. sırada tamamladı. Kendisi ve takımı adına kötü geçen sezondan sonra 2007-2008 sezonunda bir önceki sezona göre daha istekli ve istikrarlı bir oyun sergileyen Nigel de Jong, ligde 29 maça çıkarken sezonu 1 gol, 3 asist performansı ile kapatarak takımının ligi 5. sırada bitirmesinde önemli bir pay sahibi oldu. Avrupa'da ise Intertoto Kupası'ndan Uefa Kupasına geçiş hakkı kazanan Hamburg'un Son 16 turuna kadar gelmesinde pay sahibi olan Nigel de Jong takımının Son 16 turunda Bayern Leverkusen'e elenmesine engel olamadı. 2008-2009 sezonuna Hamburg'da başlayan ancak ligde oynadığı 16 maçın ardından 21 Ocak 2009 tarihinde 18 milyon £ gibi astronomik bir bedelle İngiltere'nin Manchester City takımına transfer olan Nigel de Jong kariyerinde bir üst basamağa taşıdı. 

İngiliz takımı ile 4.5 yıllık sözleşme imzalayan Hollandalı orta saha oyuncusu, 2-1 kazanılan Chelsea karşılaşmasında maçın oyuncusu seçilirken sezon içinde gösterdiği performansla İngiliz seyircilerin takdirini kazandı. 2009-2010 sezonunda takımın başına geçen Roberto Mancini'nin o bölgedeki ilk tercihi olan ve ligde 34 maça çıkan Nigel de Jong istikrarlı performansını sürdürdü. Bir sonraki sezonda ilk on birde ki yerini koruyan ve ligde 32 maça çıkan Nigel de Jong, Avrupa Liginde ise rotasyonda düşünülmedi ve sezon boyunca sadece 3 karşılaşmada forma giydi. Manchester City'nin ligi 3. bitirip yeniden Şampiyonlar Ligine gitmesinde rolü büyük olan Nigel de Jong için bir sonraki sezon ise zorlu geçecekti. İlk on birde forma bulmakta zorlanan ve yedek kulübesini daha sık ziyaret etmeye başlayan de Jong, ligde 21 maçta forma şansı bulurken bunların 10'unda oyuna kenardan dahil oldu. Şampiyonlar Ligi'nde ise sürpriz bir şekilde gruptan çıkamayan ve 3. olarak UEFA Avrupa Ligine düşen City'de hayal kırıklığı yaşayan Nigel de Jong buna karşın ligde son dakikada mucizevi bir şekilde şampiyonluğu kazandığı yılda kariyerine bir kupa daha yazdı.  

2012-2013 sezonunun başında 3.5 milyon € bedelle İtalya'nın Milan takımına transfer olan Nigel de Jong, Aralık ayında yaşadığı tendon sakatlığı nedeniyle sezonu erken kapattı. 2013-2014 sezonunda sakatlık dönüşünde formunu yeniden yakalayan ve istikrarlı şekilde ilk on birde yerini kazanan de Jong ligde 33 maçta forma giyerken takımının kötü performansına dur diyemedi. 2014-2015 sezonunda 29 maça çıkan zaman zaman yaşadığı sakatlık sorunları nedeniyle istikrar yakalamakta zorlanan Nigel de Jong, 2 maça da takım kaptanı olarak çıktı. 2015 Ocak ayında takımı ile sözleşmesini 2018 sezonuna kadar uzatan ancak Ocak 2016'da Milan ile sözleşmesini fesheden Nigel de Jong Amerika'nın LA Galaxy takımına transfer oldu.

Hiç yorum yok: