31 Mayıs 2015 Pazar

20. Şampiyonluk Hikayesi


20. şampiyonluk kutlamaları bu gece resmi olarak yapılıp kupa alınacak. 4. yıldızın bana göre en büyük esprisi buna ilk ulaşan kulüp olmak. Filmi şimdi biraz geriye geçen sene Ağustos dönemine saralım. Beklemediğim bir Mancini ayrılığı sonrası Ünal Aysal yeni bir vizyon tercihi yaparak Dünya Kupası sonrası İtalya'dan ayrılan Cesare Prandelli'yi takımın başına getirdi. Açıkcası Terim'den başka bir Türk teknik adamla çalışmaya sıcak bakmayacak yapıda idi Aysal Başkan.
Prandelli kağıt üzerinde iyi bir tercih olsa dahi Türkiye şartlarına uymadı bana göre. Ne o takımla ne de futbolcular onunla sıkı bir bağ kuramadı.
Prandelli ile yollar ayrılıp Hamza Hamzaoğlu geldiğinde camiada şampiyonluk inancı son 2-3 ay kadar fazla değildi kabul etmek gerek.
HH 'nun taktik dehası değil iletişim gücü,sakinliği,kritik anlarda sağlam durması şampiyonluğu getirdi.Büyük iş başardı kabul etmek ve hakkını vermek gerek.Takım ligde toplam 5 yenilgi aldı zaten 3 tanesi Prandelli dönemi.
Tek maç üzerinden oynanan bir kupa finali olsa ve hakem kötü maç yönetip kupayı bir takımdan alıp diğerine verse eyvallah. 34 maç üzerinden oynanan lig sonrası hakem,federasyon diye ağlamak ayıptır. Bu ligde 3 büyükler aşağı yukarı aynı şekilde kollanır.Bu nedenle mazeret üreten gitsin çay koysun.
Şimdi her sene yaptığım gibi tüm futbolcular özelinde bir sezon değerlendirmesi yapacağım.

MUSLERA : Sözün bittiği yer Nando...Herkes şampiyonluk priminden çıkarıp 50 bin Dolar verse yeridir.Şaka bir yana şampiyonluğa etkisi sıradışı.Bence Türkiye'nin tartışmasız en iyisi , Avrupa'da ilk 5'e , Dünyada ilk 10'a girer.Aksini düşünen yoktur herhalde. Real Madrid-Chelsea-Juventus seviyesi kaleci.Galatasaray için büyük şans.

SİNAN BOLAT: Ben geldiğinde Muslera'ya iyi bir yedek olacağını düşünüyordum hepimizi yanılttı.Dün dahil hep jeneriklik goller yedi. Hiç güven vermiyor ve ayrılacak.

ERAY İŞCAN: İki kelime ile ''Kaleci değil '' Bakın kötü kaleci bile demiyorum,kaleci değil.

SEMİH KAYA : Türk olarak 1. stoper tartışmasız o...Yabancı sınırı 14 olsa dahi bu takımda her zaman yeri olur.Takımın ileride kaptanı olacak potansiyeli var. Chedjou kalırsa ki bana göre kalır gibi,ilk stoper tercihi bu ikili olur.Dany ve Hakan o bölgeyi yedekler.

A.CHEDJOU : Kamerunlu stoper ilk senesine göre çok daha fazla katkı verdi.Emenike kadar gol attı ayrıca.Muslera-Sneijder gibi  Dünya çapında değil ancak bu takım için önemli futbolcu.Başka bölgelere transfer ihtiyacı olduğundan onu gönderip başka yabancı stoper almak bu sezon lüks olur.

KORAY GÜNTER: Benim için biraz hayal kırıklığı.Uzun boyuna karşı yere sağlam basan güçlü bir savunma oyuncusu değil.Pozisyonuna göre ağır kalıyor.Kiralık gönderip bir sezon sürekli oynayıp gelişimine bakmak gerek.

HAKAN BALTA: Buz adam. Son düzlüğe girildiği dönem Chedjou sakatlık yaşarken stoperde büyük katkı verdi.1-2 sezon daha bu takımda stoper ve sol bek için iyi alternatif. Karakterli yapısı ile Galatasaray'a çok yakışıyor.

GÖKHAN ZAN: Sözleşmesi bitti ve gerek duyulduğu zaman bile tercih edilmedi.Yolu açık olsun.

HAMİT ALTINTOP: Ciddi sakatlık yaşamasına rağmen o da Hakan gibi son haftalarda özellikler Melo'nun olmadığı dönem büyük katkı sağladı. Gelecek sezon takıma ağabeylik yapma ve profesyonellik anlamında yine katkısı olur. Sözleşme sonuna kadar kalmayı fazlasıyla hak edenlerden.

YEKTA KURTULUŞ: Aysal Başkan, yabancı sınırlaması ile de maalesef uzun ve gereksiz sözleşme yaptı kendisi ile.Bu takımda kazandığı parayı ne Avrupa ne de Türkiye'de kazanamaz.Bu tip düşük profil futbolcular ile 4-5 yıllık değil en fazla 2 senelik anlaşmak gerektiğini görmüşlerdir umarım.Takıma katkısı neredeyse yok gibi.Kiralık yada direkt bonservisi ile gitmesi daha iyi olur.Bakalım göreceğiz.

AYDIN YILMAZ: Gökhan gibi yolu açık olsun.

FELİPE MELO: Türk futbolu ve taraftarın genetik kodunu çözmüş çok zeki futbolcu.Son 4 senede kazanılan 3 şampiyonlukta çok büyük katkısı var.Orta sahada o olmayınca büyük boşluk oluyor ve sahada varlığı fiziksel varlığının ötesinde.Adeta takımın sahadaki ruhu.Şampiyonluk sonrası ayrılık imaları ilginç.Seneye direkt CL oynamak varken Katar'a gitmek için erken...İnter/Mancini teklifi olursa kafası karışması normal ama burada ne kazanıyorsa İtalya'da üçte birini kazanacağını bilecek kadar tecrübeli.Tatlı sert futbolu bazen çıkmayan sarı-kırmızı kartlar ile rakip taraftarların hiç sevmediği bir futbolcu profili kendisi.Ayrılırsa yerine transfer ilk tercih olmalı.Eğer son günlerdeki tavırları sözleşme uzatma manevraları ise ayıp etmiş olur. Muslera-Sneijder gelen teklifler varken hiç bu küçük oyunlara tenezzül etmediler unutulmasın.Fıtık ameliyatını başka futbolcu olsa sezonu kapardı. 2 ayda geri dönüp şampiyonluk yarışının en zor anlarında büyük katkı verdi.Eğer giderse Galatasaray kariyerini zirvede bırakmış olur.

BLERİM DZEMAİLİ: Son dakika Napoli'den transfer edildi.Menajer gazı mı yoksa Prandelli tercihi mi çok anlaşılmadı.Uzun yıllar İtalya kariyeri ile sezon içinde katkı verir diye düşündük ama beklentiyi pek karşılamadı.Orta sahada ileri,dikine oynayan kaliteli bir futbolcu ama fiziksel yetersizlik ve sezon başı  kamp dönemini kaçırmak bütün sezon onu etkiledi.1-2 iyi maçı unutulup gidecek bir iz bıraktı.İtalya ya da İsviçre'ye dönecek.

ALEX TELLES : Bu aralar adı İnter ile anılıyor ve 7,5 M Euro dan söz ediliyor. 6,5 civarı alınmıştı 7,5 satılsa hayır demem.Bence yeri gelmişken söyleyim,Muslera ve Sneijder dışında kimse vazgeçilmez değil.Telles özellikle CL seviyesi için hızlı olmayan ve yere sağlam basmayan güçsüz futbolcu.Sadece tekniği üst düzey o da zaten olsun bir zahmet adam Brezilyalı.Ancak ben cazip teklif gelmez ise kalacağını düşünüyorum.Transferde çünkü daha önemli öncelikler var.

SELÇUK İNAN : Prandelli dönemi performansı dip yaptı ama HH sonrası eski seviyesine çok yaklaştı.Takımın kaptanı ve Melo ile uyumu iyi.Son haftalarda kritik golü dışında çok iyi futbolu ile şampiyonluğa katkı sağladı.Bence Türk olarak hala en iyi orta saha futbolcusu Selçuk.

BRUMA: Bu sene beklentim çok daha yüksek ve Keita ,Ribery tadı beklerken saman alevi gibiydi.Çok ciddi bonservis verildi ve kolay vazgeçilmiyor.Yabancı sınırı 14 olmuşken kalsa hayır demem ama bence Türkiye'de gelişme kaydetmesi çok çok zor.Avrupa kupalarında oynayan mesela Hollanda ya da Belçika takımlarından birine bir sezon kiralansa bir üst seviyeye çıkabilir.Tek artısı hızı ama oyun görüşü ve bitirici vuruşları çok zayıf.

WESLEY SNEIJDER: Takımın 10 numarası.Şampiyonluk katkısı çok yüksek.Sürekli gitti gidecek dediler ama o takıma özellikle HH sonrası çok daha fazla bağlandı ve oyun, skor olarak fark yarattı. FB ve BJK maçlarında attığı goller unutulmaz.Aldığı parayı konuşan taş olur. Ajax-Real Madrid ve İnter'de 10 numara oynamış adamı bu yaşta daha ucuza Türkiye'de oynatamazdınız zaten.
Verilen paraları sonuna kadar çıkardı.Son 2 sene CL-Lig ve Türkiye kupasında verdiği katkı ile herkese helal olsun dedirtti.

OLCAN ADIN: Bir başka beklentinin uzağında kalan,iyi transfer yapınca çalışmak yerine yatan klasik Türk futbolcusu. Geçen sezon Trabzonspor'da yaptığı asist-gol katkısını görünce beklenti yükselmişti ama ne sol bek ne de sol açık olarak takıma çok katkı vermedi.Seneye 11 zor görür iyi bir yedek olarak yoluna devam eder.

EMRE ÇOLAK: Fiziği gereği ne açık ne de orta saha oyuncusu olma şansı var. Tek olacak şey Sneijder'in alternatifi olmak ve sıkışan maça dinamizm getirmek. Aydın'ın bir şey yapmadan 10 sene kaldığı düşünülürse gelecek sezon kadroda olması çok normal.

YASİN ÖZTEKİN: HH açıkladı, devre arası Karabükspor'a gitmek üzereydi.Kalıp forma savaşı yapmak istedi ve bence şampiyonluğa etkisi Muslera ve Sneijder'den sonra 3. sırada. Sezon başı Erkan Zengin yerine tercih edilmesini ve 2,750M bonservis verilmesini eleştiren başta ben olmak üzere herkesi mahçup etti. Seneye bu takımın önemli bir parçası olmayı çok fazla hak etti.Mersinspor ve Beşiktaş maçlarında golleri şampiyonluk yolunda önemli virajlardı.

SABRİ SARIOĞLU : Prandelli dönemi sezon başı kadro dışı bırakıldı ve gitmek yerine altyapı da çalışmaya devam etti. Tarık ve Veysel katkı vermeyince takımın vazgeçilmezi oldu. Bu takımda her zaman çalışkanlığı ve iş disiplini ile yer buldu. Yeteneği ve oyun zekası GS seviyesinde olmadığı zaten hepimizin malumu.Gelecek sezon Sabri ile geçmez ve bitmez. Kaliteli bir yabancı sağ bek takımın transferde önceliği olmalı.

UMUT BULUT : O da sorunsuz bir yedek olmanın ekmeğini yiyor.Çık oyna derler oynar,gel yedek otur derler arıza asla çıkarmaz.Pandev gidiyor,Burak-Umut ile 3 kulvar asla gitmez kaliteli bir golcü ya da kanat/forvet şart.Yabancı sınırı 14 iken aldığı para göze batar ama kolay vazgeçilmez.

GORAN PANDEV: Ben geldiği gün tecrübesi yeteneği ile Sneijder ve Burak için çok yardımı olur sürekli 11 oyuncusu olmasa bile toplamda 15 gol/ asist katkısı vereceğini düşünmüştüm.Fiziği tamamen bitik gelmiş ve CL/Lig için hiç hazır olamadı.Türkiye kupası katkısı ise akılda kalan yönü.Gelecek sezon İtalya'ya dönüyor.

TARIK ÇAMDAL: Verilen para tamamen yabancı sınırlaması kazığı olarak kaldı.Bırakın sol beki , sağ bek için bile GS seviyesinde olmadığı kısa sürede belli oldu.Seneye kiralık gider mi bilmem ama varlığı yokluğu tartışılmaz.

SİNAN GÜMÜŞ: U21'in yıldızı A takımda çok az şans buldu ama HH gelecek sezon ondan daha fazla yararlanacaktır kuşkusuz.Formayı hak eden bir karakteri ve yeteneği var. Süper Lig için iyi bir sezon başı kampı ile takım için iyi bir alternatif olma potansiyeli var.

BURAK YILMAZ: Takımın 1. forveti tartışmasız Burak...Ancak Pandev gidiyor,Umut'un katkısı skor anlamında çok yetersiz. Fernandao tipi pivot santrafor ya da Podolski tipi kanat forvet kesin gelmeli.Lig bile zorlu hele CL de kesin takviye şart.










Hiç yorum yok: