2 Eylül 2014 Salı

Goran Pandev Galatasaray'da


1983 yılında dönemin Yugoslavya’sında dünyaya gelen Goran Pandev, altyapısında yetiştiği Belasica kulübüyle 17 yaşındayken profesyonel sözleşme imzaladı. Makedon futbolunun en üst seviyesinde yalnızca bir yıl geçiren Pandev, Inter kulübünün yetenek avcıları tarafından keşfedilince henüz 18 yaşında İtalya’nın yolunu tuttu. Bir sezon Serie C ekibi Spezia Calcio’ya, ertesi sezon Serie A’da yarışan Ancona’ya kiralanan Makedon futbolcu, Inter’in Sırp futbolcu Dejan Stankovic’e karşı kendisini takasta kullanması üzerine, lacivert-siyahlı ekipte hiç oynamadan Lazio’nun yolunu tuttu.
Simeone Inzaghi, Paolo Di Canio, Tommaso Rocchi, Roberto Muzzi gibi hücum silahlarına sahip Lazio’daki ilk sezonunda forvet arkası, forvet, kanat ve dönem dönem de orta sahanın ortasında kullanılan bir ilk onbir oyuncusuyken, Aralık ayında yeni teknik direktör Giuseppe Papadopulo’nun işbaşı yapmasıyla kendisini kulübede buldu. Bir sonraki sezona çok iyi giren ve 5 haftada attığı 3 golle dikkat çekse de sonra yine kendisini kulübede bulan genç futbolcu, aradığı çıkış için sezon sonunu bekliyordu. Pandev, 2006-07 sezonunda ise Lazio’nun en önemli kozu olmuştu. Tamamını ileri uçta geçirdiği sezonu 36 maçta 11 golle tamamlayan Makedon golcü, 2007-08 sezonuna gelindiğinde Avrupa’nın önde gelen hücum oyuncuları arasına girdi. Serie A’da 32 maçta 14 gol, Şampiyonlar Ligi’nde ise beş maçta dört gol kaydeden Pandev, 9 kez gol sevinci yaşadığı 2008-09 sezonunun ardından olaylı bir şekilde İtalya’daki ilk durağına geri döndü.
Jose Mourinho’nun yönettiği Inter'de Wesley Sneijder’ın yanı sıra Diego Milito, Samuel Eto’o, Mario Balotelli, Ricardo Quaresma gibi oyuncularla birlikte hücum gücünü oluşturan Pandev, çoğunlukla sol kanatta görev yaptı. Chelsea, CSKA Moskovave Barcelona’yı eledikten sonra finalde de Bayern’i iki golle devirip Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olan Inter’in bu kulvarda da değişmez oyuncusu olan Pandev, ileri uç oyuncusundan yardımcı forvete evrildiği lacivert-siyahlı ekipte bir sezon daha oynadıktan sonra, ilerleyen dönemde bonservisini de alacak olan Napoli’ye kiralandı. Güney ekibine alışma döneminde yaşadığı sakatlık nedeniyle bir ay sahalardan uzak kalan Makedon golcü, 11. haftadaki Juventus maçında attığı iki golle çıkış yakaladı. Sezonu lig ve kupada toplam 7 gol 7 asistle tamamlayan Pandev, Şampiyonlar Ligi’nde ise Hamsik – Lavezzi – Cavaniüçlüsüne yeterince dahil olamadı ve çok az şans bulabildi. 2012-13 sezonunda takımına 8 gol 7 asist, geride bıraktığımız sezonda da 8 gol 4 asistlik katkı sağlayan 31 yaşındaki futbolcu, Serie A’da geçtiğimiz yıl 29 maça çıkmıştı.
Makedon Efsanesi
Goran Pandev, milli formayı ilk kez 18 yaşındayken, 2002 Dünya Kupası Elemeleri’nde Alpay Özalan’ın attığı üç golle hatırlanan Türkiye-Makedonya maçında giydi. Ülkesinin sarı-kırmızı formasını toplamda 75 kez sırtına geçiren Pandev, attığı 26 golle de ülkesinin en golcü oyuncusu konumuna bulunuyor. 2009 yılında dönemin Makedonya Cumhuriyeti Başkanı Branko Crvenkovski tarafından ülke sporuna ve Makedonya’nın tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı Üstün Hizmet Madalyası’na layık görülen Goran Pandev, ülke tarihinin en iyi futbolcusu olarak görülüyor.

Hiç yorum yok: