19 Ağustos 2009 Çarşamba

55 TL'ye Bilet Alamayan Çapulcular !


Konu malum bilet fiyatları...Bilet fiyatlarını pahalı tutalım,esrarkeş,çapulcu tribüne gelmesin politikası ayrımcılıktan da öte ekonomik faşistliktir bana kalırsa.Yahu ucuz olsun bu ülkenin tek eğlencesi futbol abicim noktasına çekmem konuyu ama her ülkenin farklı dinamikleri vardır.Türkiye ne sosyal olarak ne ekonomik olarak ne de kültür yapısı olarak bir İngiltere ya da Almanya değildir ve hiç bir zamanda olmayacaktır.Bir İngiliz hafta sonu maça gitmek yerine konsere,müzeye,operaya,tiyatroya gidebilir ama spor kültürünün bile olmadığı bizim topraklarımızda futbol kültürü hafta sonu eğlencesinin çok ötesinde bir tutkudur.Maça giden herkeste Sabancı'nın veya Koç'un çocuğu olmadığına göre bilet fiyatlarını bu ülkenin şartlarına göre belirlemek gerekir bence.Bunu istemek ne fakir edebiyatı yapmaktır ne de tribünlere oynamaktır.Kimse çıkıp kardeşim bir maç için 55 TL pahalı geliyorsa 700 TL ye kombine alsınlar daha ekonomik oluyor demesin.Kimse maça tek başına gitmez,eşi,çocuğu,arkadaşı,babası ya da sevgilisi ile gider.2,3 kişi maça gitmek demekse konu bir maç için 165 TL de fazladır,2100 TL ye kombine almakta o insanlar için.Bizim gibi İstanbul dışında yaşayıp senede 1-2 maça gidenler için 55 TL değil kapalı tribüne 150 TL vermekte fazla olmayabilir ama her hafta maça giden taraftar için hele ki bir derbi maç dışında Sivasspor maçında Kamanan ya da İbrahim Dağaşan'a kale arkasından bakmaya 55 TL istemek, taraftarı söğüşlenecek enayi durumuna sokmaktır.

Mehmet Demirkol konu ile ilgili düşüncelerini yazmış herkesin bir kere okumasını,Hakang'nin iki kere okumasını tavsiye ederim.

Fenerbahçe’yi seyretmenin bedeli

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün bilet fiyatlarıyla ilgili yaptığı kamuoyu açıklamasının girişi söyle: “55,00 TL’lik bilet bedelinden %10 Biletix, %18 KDV, %10 Federasyon payı, %7 sair olmak üzere toplam %45 kesinti uygulanmaktadır. Bu zorunlu kesintilerin toplamı 24.75 TL’dir. 55.00 TL olan bilet ücretinden Fenerbahçe Spor Kulübü’ne kalan meblağ 30.25 TL’dir.”Bu açıklamayı aklımızda tutalım ve başka bir açıdan bakalım:Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı ’nın en ucuz koltukları aslında en pahalı olanlar. Mesela localar. Orada maç seyretmek bedavadır. Çünkü o localar genelde şirketler tarafından alınır. O şirketin misafirleri, yöneticileri ellerini kollarını sallayarak tribünün altındaki otoparklara girer, şirket bütçesinden alınan içkiyi, fındık fıstığı tüketirler. Yani loca o taraftara bedavadır.(Kale arkası ise 55 TL. O bileti şirket almaz. Yol ve azık parasını da şirket vermez. Aksine, bazen maça gitmek çalıştığınız yerle aranızı bile bozabilir...)Şimdi Fenerbahçe yönetimi “Bana ne ben cebime giren paraya bakarım. Parayı kim veriyorsa verir” diyecektir haklı olarak. Doğrudur.Aynı mantıkla 55 TL’Lik kale arkası bilet için yaptıkları açıklama da o taraftarı ilgilendirmeyecektir. Taraftar da “Kim ne kesiyorsa kesiyor, ben cebimden çıkana bakarım diyecektir.” Çok hem de çok haklıdır.Peki sonra!Bu tartışmaların ardından gerçekten yüksek bilet fiyatlarına rağmen Fenerbahçe büyük bir başarı sağlayarak Sivas maçında tribünleri doldurdu. Sonrasında seyirciye teşekkür edildi. Seyirci de stattan hele de Dos Santos’un muhteşem golünün keyfiyle ayrıldı. Bu da çok güzel...Peki stadı dolduran kimlerdi?Bir seferlik paraya kıyıp özlediği takımıyla kucaklaşmaya gidenler mi? Yoksa yeni bir müşteri grubu mu?Türkiye’nin içinde bir İsviçre var. 6-7 milyon kişilik bir topluluk bu. O standartta yaşayan.Ancak ülkenin içinde Kenya'da var.Fenerbahçe Cumhuriyeti, ülkedeki İsviçre’ye hitap etmeyi seçtiyse, taraftar portföyü açısından uzun vadede bu bir sorundur. Halbuki daha geniş bir yelpazede bir fiyatlamayla işi çözmek mümkündür.200 TL’Lik bir bileti 230 TL yapmak oraya gelen adam için sorun olmaz.Ama 25 TL’lik bileti 55 TL yapmak oraya gelen adamın bütçesini yıkar. Taraftar/seyirci/müşteri kaçar.Dolayısıyla Fenerbahçe Stadı’nda 10 TL’lik koltuk da 500 TL’lik bilet de olabilir. Bunu yapmadan, garip ve acıklı servet paylaşımımıza uygun bir düzen kurmadan, halkın takımı sıfatını hak etmek pek mümkün değildir.Sonuç olarak, kuşkusuz etraflıca düşünülmüştür, ama bu konuyu bir kez daha düşünmekte uzun vadede yarar var. Not: Kulübün açıklaması şöyle bitiyor.“Hep Destek Tam Destek” sloganımızın gerçek sahibi Fenerbahçelileri, belli kişi ve kişilerce kulübümüzü yıpratmayı hedefleyen, tahrik ve tahrip içeren bu asılsız iddialara karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”Yapmayın! Etmeyin! Şahane bir stat, keyifle gidilecek bir ortam, Aykut Kocaman’ın Sportif Direktörlüğe getirilmesiyle tamamlanmış örnek bir profesyonel yapı. İyi bir takım... Ama yine aynı hamaset... Bu niye bitemiyor?

3 yorum:

koala dedi ki...

Spor kulüpleri ve taraftar arasında "endüstriyelleşmiş futbol" evresi sonrasında, müşteri-dükkan sahibi ilişkisi çoktan başlamıştır zaten.

hakang dedi ki...

siz bizim ile ilgili yazı yazamasınız. sadece danışabilirsiniz. Senin gözlüklerinde çok kötü ve çok pahalı. Ama sen beğeniyor ve takıyorsun değilmi(gözlükler tatilden başlıklı yazıda bulunuyor). Beğeniyorsan sorun yok kuzum her malın fiyatı vardır. mantık bilet alma kombine al mantığıdır. bir ara ticareti öğrenirseniz belki sizinde bir stadınız olur. Bu arada OSB den yapılmış localarınıza bayıldım. Birde onların fotosunu koysana buraya.

hakang dedi ki...

Ama 25 TL’lik bileti 55 TL yapmak oraya gelen adamın bütçesini yıkar. Mehmet demirkol
Bu fiyat gerçek değildir. geçen yıl son maçlarda yarıştan koptuğumuzda bu fiyatı gördük. yıl boyunca büyük maçlar kale arkası 66 normal maçlar 44 tl idi. biletik payı dahil. Mehmet Demirkolu severim ama kale arkasına girmemiş biri için kulaktan dolma bilgileri yazmayı yakıştıramadım. kim girmiş o fiyata ne zaman girmiş. bilmeden yazmış yazıyı. Bu arada Fıratçım 10. hafta senin için 125 tl ayırdım. gelmek istersen haber ver. masrafların bana ait. sana birde stadta sürpriz yapıcam Rambo bacaklarına sarılcak. :))))